• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Сучасні мінеральні добрива від «Тетра-Агро» – запорука прибутку аграріїв

Виробництво продукції рослинництва в умовах інтенсифікації значною мірою залежить від використання якісних мінеральних добрив.

Сучасні комплексні мінеральні добрива від «Тетра-Агро» – запорука прибутку аграріїв. Сергій Прокопенко

- Як Ваша компанія започатковувала бізнес з виробництва мінеральних добрив на Львівщині?

- C.П.: Початок робіт щодо монтажу і запуску лінії з виробництва мінеральних добрив ми розпочали шість років у м. Червоноград назад після мого спілкування вісім років назад з керівником ТОВ «Інститут «Гірхімпром» у Львові Іваном Зозулею. Пан Іван сам родом із Сокальського району, а тому, по можливості, надає консультативну підтримку підприємцям, які хочуть започаткувати бізнес в дотичній до сфери його діяльності галузі. Спільно з Інститутом ми спроектували технологічну лінію, підібрали обладнання, розробили мінеральне добриво і впровадили технологію їх грануляції, яку запатентовано «Гірхімпромом».

Фактично Інститут здійснювава повний технологічний супровід всього циклу виробництва, а ми, як підприємці, здійснювали пошук необхідних ресурсів. Результатом нашої співпраці є налагоджене ефективне виробництво гранульованих мінеральних добрив «Нітроамофоска» вітчизняного виробництва за екологічно безпечними технологіями і прийнятною ринковою ціною. Наше мінеральне добриво добре застосовувати на кислі ґрунти з рH 8.8. Крім того, наше виробництво і економічно і логістично розміщено зручно для агровиробників Західної України.  

- Розкажіть детальніше про саме виробництво?

- C.П.: Ми шість років запускали цей проект у Червонограді: розробили документацію, зробили реконструкцію і будівельні роботи, здали приміщення в експлуатацію і одержали дозвіл на роботу, купували необхідне обладнання, зокрема гранулятор, купували матрицю і запускали виробничу лінію. Це досить непростий процес, оскільки подібного виробництва в Україні більше поки що не існувало, і фактично багато кроків ми здійснювали спільно із фахівцями «Гірхімпрому» в Україні вперше, враховуючи їх багаторічні напрацювання. Мало хто вірить, що в Червонограді можна виробляти міндобрива, що є ентузіасти, які запускають повний цикл виробництва з нуля в непростій економічній ситуації. Ми вирішили з командою подолати подібний скептицизм і запустили проект. ТОВ «Тетра-Агро» налагодило виробництво мінеральних добрив і тепер ми готові запропонувати агровиробникам України – від невеликих фермерських господарств до крупних компаній, якісну продукцію вітчизняного виробника. Ми активно спілкуємося з аграріями Львівщини і зацікавлені у формуванні ефективних ланцюгів створення доданої вартості в межах Сокальського району, коли спрацьовує принцип «Свій до свого по своє».

На мою думку це правильно, якщо є економічний патріотизм, то він має реалізуватися в плані підтримки свого товаровиробниками. Хто підтримає вітчизняного виробника якісної продукції, якщо не ми самі. Можу сказати, що в окремих випадках значною проблемою є «патріотизм» вітчизняних компаній, які здійснюють гуртову торгівлю мінеральними добривами. Наприклад, ми зверталися до представництва однієї з таких оптових компаній у Сокалі, що торгує іноземними міндобривами, в тому числі російського виробництва, проте вони не захотіли з нами співпрацювати. Інтенсивно працюючи над налагодженням виробництва якісних вітчизняних добрив ми, певною мірою, частково втратили маркетингову складову його просування. Можливо свідомо, оскільки спочатку налагодили виробництво якісних міндобрив за досконалою технологією, а згодом вийшли із пропозицією до агровиробників. При потребі ми можемо розширити виробництво мінеральних добрив вдвічі, хоча і наявна проектна потужність виробництва становить до 1000 т щомісяця.

Якщо ґрунти кислі та дуже кислі, то аграріям доцільно використовувати наші добрива, оскільки наявні в ньому мікроелементи мають хороші розкислюючі властивості. Купуючи вироблене на Львівщині мінеральне добриво агровиробник дає основне живлення, мікроелементи і одержує розкислюючий ефект. Зразки з кожної партії вироблених мінеральних добрив ми відправляємо в лабораторію для одержання сертифікату якості продукції. Значну частину сировини для виробництва мінеральних добрив підприємство імпортує. Ми співпрацюємо з швейцарською компанією «SUNFERT» – одним із лідерів світового ринку агрохімії. Імпортуємо сировину, зокрема фосфорну (Єгипет) і калійну (Білорусь) складові добрив. В нас проектній документації закладено можливості щодо зміни рецептури вироблених міндобрив, можемо вводити нові компоненти, робити добрива зі складом під потреби конкретного виробника. Наприклад, озима посівна потребує меншого внесення азоту, а яра посівна потребує більше азоту – і з урахуванням цього ми можемо індивідуально підійти до потреб покупця. Однак така індивідуалізація складу міндобрив потребуватиме, у свою чергу, замовлення відповідної партії нашої продукції.

- Які кроки в Україні повинні стимулювати аграіїв боротися за збереження родючості ґрунтів?

- C.П.: Виробники зацікавлені у підвищенні ефективності виробництва, а тому логічно прагнуть одержати найвищий із можливих результатів. Починати виробництво доцільно з визначення хімічного складу ґрунту, в т.ч. визначити його кислотність, оскільки кожен ґрунт потребує своєї системи живлення. Для підтримки малих агровиробників ми надаємо також послугу із визначення кислотності ґрунту. Ми підходимо до цього фахово і сприяємо проведенню просвітницької кампанії. Нам ще є куди прагнути і куди розвиватися істина породжується в діалозі, тому активно спілкуємося з агровиробниками. Всі знають, що внесення традиційних мінеральних добрив зумовлює закислення ґрунтів, але більшість роблять так для одержання прибутку. Програми по розкисленню ґрунтів, які діють в країнах ЄС для нас недоступні, а відповідні обласні програми фінансуються в незначних обсягах. Таким чином, не всі агровиробники мають можливість вносити у значних обсягах вапнякове борошно і фізично, і фінансово.

Ми мусимо йти в ногу із світовими виробниками, оскільки землю не обдуриш, і якшо хочеш мати високі врожаї, то є необхідність вкладати в родючість ґрунтів. Наше підприємство тісно співпрацюємо з науковцями Львівського національного аграрного університету та Львівського національного університету імені Івана Франка за визначеними напрямами, вже закладено ряд демонстраційних дослідних ділянок. Крім того, налагодили співпрацю з ПП «Агрофон Плюс», директор якого Володимир Кисіль є фанатом своєї справи на Львівщині.

 

Читайте також:  «Нітроамофоска-М: як правильно застосовувати».