• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Досвід українських аграріїв: як обрати мінеральне добриво

 

Мінеральні добрива вносять, аби покращити родючість ґрунту, вплинути на ріст та розвиток рослин і підвищити врожайність. Найбільш поширеними у застосуванні серед українських аграріїв є комплексні мінеральні добрива. Вони мають у своєму складі основні елементи живлення: азот, фосфор та калій. Добрив із таким складом на ринку багато, проте як обрати такі, що підійдуть під особливості вашого ґрунту та матимуть ефективний результат? Поспілкувались із науковцями, агрономами та аграріями про вибір мінерального добрива. 

 

Ключова задача будь-якого мінерального добрива – підвищити врожайність без шкоди для родючості землі. Тому до вибору мінерального добрива слід підходити з обережністю: враховувати особливості вашого ґрунту, кліматичних умов регіону, сільськогосподарської культури тощо. 

 

Сьогодні ринок українських мінеральних добрив стрімко розвивається. Багато аграріїв переконались у тому, що українські добрива не поступаються за якістю імпортним, проте вигідніші у використанні. 

 

Перейшовши на добриво українського виробництва господарство на Тернопільщині заощадило до 20% на добривах

 

«Ми закладали проходами різні типи мінерального добрива, аби виявити, які будуть ефективнішими. У перший заклали селітру, далі – Нітроамофоску-М українського виробника «Тетра-Агро» та чотири проходи добрив імпортного виробництварозповідає Михайло Петрик, голова господарства. – На результатах, що ми побачили цього року – Нітроамофоска-М в прорахунку до гектару, на відміну від всіх інших типів добрив, дала врожайність на пів тонни більше. Лише один вид добрива з Іспанії дали таку саму кількість врожаю, проте звісно українське добрива економічно вигідніше у застосуванні»

 

Господарство, що вирощує озиму пшеницю у селі Коритниця у Володимир-Волинському районі, вносять Нітроамофоску-М (NPK 9:18:22) впродовж останніх п’яти років. «Застосовуючи дане мінеральне добрива, ми збираємо 5,5-6,5 тонн пшениці з гектарурозповідає Олександр Омельничук, агроном господарства. – Раніше збирали до 3-4 тонн. Наші ґрунти мають високу кислотність, саме тому ми перейшли на дане добриво, адже воно нейтралізує pH ґрунту». 

 

Олександр Омельничук, агроном господарства на Волині

Олександр Омельничук, агроном господарства на Волині

 

Ефективність Нітроамофоски-М від «Тетра-Агро» неодноразово доводили досліди науковців-аграріїв у Львівському національному аграрному університеті, які тестували добриво на зернових, овочевих та ягідних культурах. Науковці підкреслюють, що це міндобриво найкраще проявляє себе на кислих ґрунтах (60% українських ґрунтів мають підвищену кислотність). Ігор Дидів, науковець-аграрій ЛНАУ розповідає, що внаслідок нейтралізації в зоні дії добрива, pH має бути близько 7,0. Це означає, що відсоток засвоєння макроелементів (азоту, фосфору, калію) становить до 100%:

 

«Унікальність цього продукту у тому, що наявність у його складі карбонатів кальцію та магнію грають роль так званих «сторожів» ґрунту. Вони забезпечують меліоративний ефект, який нейтралізує підвищену кислотність. Окрім цього вони покращують агрофізичні властивості ґрунту, запобігають вимиванню органічної речовини з ґрунту, створюють агрономічну цінність його структури, а також покращують вуглецеве живлення коренів та наземної частини рослини» – говорить Дидів.  

 

Ігор Дидів, доцент кафедри садівництва та овочівництва ЛНАУ

Ігор Дидів, доцент кафедри садівництва та овочівництва ЛНАУ

 

Результати дослідження показують, що внесення Нітроамофоски-М покращує товарність та якість продукції та підвищує врожайність до 70%. Деталі читайте у нашій статті: Весняний посівний сезон: як українським аграріям збільшити врожайність.

Приємним бонусом є те, що компанія може самостійно виміряти pH ґрунту вашого господарства та коригувати склад міндобрива під особливості та вимоги вашого ґрунту. 

 

Нітроамофоска-М – універсальне мінеральне добриво, що підходить до всіх типів сільськогосподарських культур. Ефективність даного добрива зауважили навіть аграрії, що вирощують не такі поширені культури як, до прикладу, фундук. Богдан Пукля, фундуковод з Ківерцівського району, що на Волині, застосував міндобриво Нітроамофоска-М цього року вперше.  «Ефект просто вражаючий. Це відобразилось на листовій формі та масі рослини. Приріст з весни – 30 см, для дворічного саджанця фундука  такий приріст вважається просто ідеальним» – розповідає Богдан Пукля

 

Ківерці, фундук сорту Каталонський

Ківерці, фундук сорту Каталонський

 

При виборі мінерального добрива зважайте на якість та стан вашого ґрунту, досвід інших аграріїв від застосування тих чи інших добрив та дослідження, що показують ефективність добрива. Обирайте компанії українського виробництва, адже вони економічно вигідні та зручні у транспортуванні. 

Матеріал журналу «ПартнерАгро»

Олександр Омельничук, агроном господарства на Волині
Ігор Дидів, доцент кафедри садівництва та овочівництва ЛНАУ
Ківерці, фундук сорту Каталонський