• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Весняний посівний сезон: як українським аграріям збільшити врожайність

 

Більшість українських ґрунтів (60%) мають підвищену кислотність, що негативно впливає на ріст та засвоєння поживних речовин рослинами. Нормалізація pH збільшує врожайність та підвищує якісні характеристики продуктів. При нейтралізації кислотності ґрунту, врожайність можна збільшити до 70%. 

Український ринок мінерального добрива пропонує рішення для нормалізації кислотності ґрунту та максимального його насичення життєво необхідними елементами – мінеральне добриво Нітроамофоска-М (pH 8,8). Ефективність добрива Нітроамофоска-М неодноразово доведена українськими науковцями та дослідженнями на зернових та овочевих культурах.

комплексне мінеральне добриво нітроамофоска

 

У чому проблема кислотності ґрунту

 

Для максимального засвоєння рослиною мікро- та макроелементів кислотність ґрунту має бути на рівні 6,5-7,0. Якщо рівень pH ґрунту нижчий 6,5 – слід використовувати мінеральне добриво, яке нормалізує рівень кислотності ґрунту. До прикладу, якщо рівень pH – 4,5, відсоток засвоєння елементів живлення катастрофічно малий: азот 30%, фосфор – 23%, калій – 33%. 

«При виборі мінерального добрива, слід звертати увагу на такі чинники як стан ґрунту, ефективність застосування добрива у підвищенні врожайності, товарності та якості рослинницької продукції. Не менш важливо, аби добриво мало екологічне значення у збереженні родючості ґрунту та балансу виносу мінеральних елементів живлення з врожаєм – розповідає Ігор Дидів, науковець-аграрій, доцент Львівського національного аграрного університету. – Макро- та мікроелементи – життєво необхідні для нормального росту та розвитку рослини. У найбільшій кількості рослинам потрібні макро- й мезоелементи, оскільки вони є складовими білків, хлорофілу, органічних кислот. Вони важливі для таких фізіологічних процесів, як дихання, підтримка осмотичного тиску тощо». 

 

Мікроелементи стимулюють ріст рослин і прискорюють їх розвиток, позитивно впливають на їх стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища (посухи, перепади температури тощо), допомагають протистояти хворобам та шкідникам. Нестача мікроелементів призводить до низки процесів: зниження урожаю, зменшення якісних показників продукції, виникнення стресових станів у рослинах, які викликають ряд захворювань, а інколи і їх загибель. 

 

Рішення – нейтралізація кислотності 

 

Внесення Нітроамофоски-М – ефективне на кислих ґрунтах, які потребують вапнування. Враховуючи високу вартість та ускладнений процес вапнування ґрунту, вирішення проблеми кислотності через внесення мінерального добрива значно доступніше для аграріїв. Доступність Нітроамофоски-М на внутрішньому ринку знижує собівартість вирощування, а це важливий фактор успішного виробництва. Аби підвищити ефективність Нітроамофоски-М аграрії застосовують азотні добрива. Добре проявляють свою дію мінеральні добрива у комплексі з органічними.

 

«Останні три роки ми вивчаємо ефективність мінерального добрива Нітроамофоска-М українського виробника «Тетра-Агро» на кислих  ґрунтах. При застосуванні на ґрунтах з рівнем pH менше 6,5, мінеральне добриво Нітроамофоска-М, нейтралізує кислотності ґрунту (pH добрива 8,8). В наслідок нейтралізації в зоні дії добрива pH буде близько до 7, 0, а відтак відсоток засвоєння елементів (азот, фосфор, калій) становитиме 100%  – говорить науковець-аграрій. – Унікальність цього продукту у тому, що наявність у його складі карбонатів кальцію та магнію – «сторожів» ґрунту. Вони забезпечують меліоративний ефект, який нейтралізує підвищену кислотність. Окрім цього вони покращують агрофізичні властивості ґрунту, запобігають вимиванню органічної речовини з ґрунту, створюють агрономічну цінність його структури, а також покращують вуглецеве живлення коренів та наземної частини рослини». 

Унікальність – у хімічному складі 

 

Хімічний склад Нітроамофоски-М: N – 9,0%, P2O5 – 18%, K2O – 22%,     CaO – 20%, S – 1,2% та мікроелементами Na2O – 0,5%, MgO – 0,5%, Fe – 0,1%, Zn – 97,8 мг/кг, Cu – 6,5 мг/кг, Mn – 310 мг/кг. Добриво виготовляється на основі африканських фосфоритів з вмістом P2O5 різного ступеня засвоюваності, які також містять ще цілий ряд інших мікроелементів.

 

За словами науковця, унікальний хімічний склад Нітроамофоски-М створює синергію між елементами живлення, оскільки кожний елемент співпрацює з іншим. Так, магній погано засвоюється без сірки, а сірка слабо засвоюється без азоту та молібдену. Норми внесення Нітроамофоски-М залежать від біологічних особливостей рослин, а також від агрохімічних параметрів ґрунту.

 

Дослідження говорить саме за себе

 

Ефективність Нітроамофоски-М неодноразово тестували у Львівському національному аграрному університеті на дослідному полі кафедри садівництва та овочівництва. Дослідники застосовують мінеральне добриво на темно-сірих опідзолених ґрунтах у вирощуванні овочевих культур, таких як столовий буряк, морква, цибуля-ріпка, капуста білоголова, картопля, часник, озима цибуля, капуста броколі, цвітна, пекінська, селера коренеплідна, петрушка коренева та пастернак. Результати дослідження показують, що внесення Нітроамофоски-М підвищує урожайність, товарність та якість овочевої продукції.

 

Надаємо результати досліджень:

 

 Озима пшениця. Застосування полікомпонентного добрива Нітроамофоска-М дало збільшення врожаю на 55%. 

 Озимий ріпак. Збільшення врожайності озимого ріпаку (гібриду Рохан) на 78%.

 Садівництво. Окрім польових та овочевих культур Нітроамофоску-М успішно застосовують у садівництві. Особливо, це стосується при закладанні нових інтенсивних садів та ягідників. Такі добрива ефективні також на плодоносних насадженнях та розсадниках, а в цілому повноцінній системі живлення промислових садів та ягідників. Нітроамофоску-М використовують при закладанні нових плантацій декоративних однорічних та багаторічних рослин. Норми внесення Нітроамофоски-М під плодові, ягідні та горіхоплідні культури коливаються в межах від 200 до 800 кг/га залежності від способу внесення, біологічних потреб рослин та забезпечення ґрунту поживними речовинами.

 

Українське мінеральне добриво Нітроамофоска-М показує високу агрономічну ефективність на різних типах ґрунтах, а особливо на кислих.  Раціональне застосування такого добрива зменшує забруднення навколишнього середовища, знижує затрати на транспортування та їх внесення у різних ґрунтово-кліматичних зонах України. 

 

Якщо хочете отримати гарний результат вкінці року – подумайте про вибір мінерального добрива для вашого ґрунту. Зважайте на якість й стан вашого ґрунту, дивіться на реальний досвід аграріїв при застосуванні добрива та результати наукових досліджень. Добрі господарі знають, що майбутній урожай закладається вже сьогодні.  


Читайте також:  «Сучасні мінеральні добрива від «Тетра-Агро» – запорука прибутку аграріїв».

Комплексне мінеральне добриво Нітроамофоска-М
ефективність мінерального добрива Нітроамофоска-М
ефективність мінерального добрива Нітроамофоска-М