• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Все про вирощування ріпаку або як підвищити його врожайність

Ріпак впевнено тримає лідерські позиції серед вирощування олійних культур, він другий після соняшника. Посівні площі сягають понад 1 млн гектарів. І це попри те, що ріпак є досить вибагливою чи навіть ризикованою культурою. У цій статті ми розкажемо про нюанси вирощування ріпаку: від вибору насіння до збору врожаю.

 

 

Ріпак як перспективна сільськогосподарська культура

 

Головна причина популярності вирощування ріпаку – це можливість продати його на світових ринках. В Україні найбільше вирощують озимий ріпак, ярий – рідше. Торік ми відправили на експорт рекордні 2,89 мільйона тонн. Наша держава з року в рік тримається в п'ятірці світових лідерів з експорту ріпаку. Понад 90% вітчизняної ріпакової сировини їде в країни Євросоюзу. Там український продукт переважно використовують для виробництва біодизелю та ріпакового шроту на корм худобі. Але звісно, це цінна олійна рослина, яка за складом схожа до оливкової і є більш поживною, ніж соняшникова олія. 

Є позитивні зміни і в динаміці врожайності, 20 років тому українські фермери збирали до 9 ц/га, зараз цей показник виріс втричі

30 центнерів з гектара – це середній показник врожайності ріпаку на українських полях  

А ще ріпак дуже потужний медонос. За час цвітіння ріпакового поля можна отримати 80-90 кг меду з гектара.

 

Про гроші

 

Ріпак має звання однієї з найбільш рентабельних культур у світі. Річний дохід вітчизняних аграріїв з експорту становить орієнтовно 10-11 мільярдів гривень, а рентабельність може становити до 80%. Цьогоріч, наприклад, ціни на ріпак у світі зросли через дефіцит.

 

Чому ріпак вважають ризикованою культурою?

 

Вирощування ріпаку потребує обережності, ця рослина вибаглива і до погоди. Ріпак дуже погано реагує на перепади температури, боїться випрівання під снігом і весняних заморозків, вони можуть призвести до відмирання суцвіть. Якщо зима була довгою та холодною, а весною температура різко мінлива – часто “незагартовані” рослини гинуть.

 

Правила вибору насіння

 

Вибір якісного насіння – це перше завдання перед початком посівної. Вибираючи гібрид чи сорт ріпакового насіння слід звертати увагу на такі показники:

 морозостійкість

 стійкість до шкідників та хвороб

 рівень врожайності

 стійкість до вилягання і осипання

  сортова чистота чи типовість на рівні не менше 97%

 відсутність в насінні карантинних бур'янів

 Якісне насіння ріпаку має сертифікати та супровідні документи згідно ДСТУ 4138-2002

Важливу роль відіграє правильна організація сівозміни. Для ріпаку найкращі попередники ті рослини, які рано вивільняють поле: чорний пар, озимі та ярі зернові, конюшина, люцерна, горох. Після них земля має запаси вологи та корисних речовин. Повертати на те саме місце ріпак можна не раніше ніж за 4 роки. Погано росте ріпак після буряка, який може стати причиною поширення шкідників. А сам ріпак є добрим попередником для більшості рослин, бо він рано звільняє поле і, навіть, покращує стан ґрунту.

 

Технологія вирощування ріпаку

 

Дотримання кліматичних умов – запорука успіху. Ріпак любить вологу, і добре проростає тоді, коли одразу може отримати до 60% води від усієї кількості, це важливо для формування кореневої системи. За перший місяць в ріпаку набирається корінь, стебло росте повільно. Тому не варто зволікати з строками сівби, щоб вологість в ґрунті не падала. Орієнтир вологості: 10-15 мм у десяти сантиметрах ґрунту. Оптимальний календарний термін зазвичай від 15 серпня до 10 вересня.

 

Орієнтовні норми висіву ріпаку

 

В умовах ранньої сівби (10-20 серпня)

Гібридні сорти 30-45 шт/м2

Лінійні сорти 50-55 шт/м2

В умовах середньої сівби (після 20 серпня)

Гібриди 45-50 шт/м2

Лінійні сорти 55 шт/м2

На початку вересня, пізня сівба

Гібридні сорти 55 шт/м2

-

 

Технологія вирощування

 

Глибина закладки насіння варіюється від 1,5 до 2,5 см і залежить від насиченості ґрунту вологою. Верхній шар ґрунту для сівби ріпака повинен бути пухкий та вирівняний, це сприятиме рівномірній сівбі.

За добрих умов в кінці осені ріпак вже має прорости до 10 листків, тоді в середині березня розпочнеться фаза стеблування. 

Правильною густотою рослин ріпаку вважається показник від 80 до 100 рослин на м2. Якщо висіяти ріпак густіше, то це погіршить перезимівлю, адже чим густіші рослини, тим гірше розвинена окремо кожна з них. Існує золоте правило вирощування ріпаку озимого: загущення гірше, ніж зрідження.

 

Удобрення ріпаку

 

Ця високотехнологічна культура вибаглива до мінерального живлення. Ріпаку необхідне більше добрив ніж, наприклад, зерновим. Під час висіву ріпаку рекомендовано вносити комбіновані міндобрива, бо вони забезпечують добрий розвиток рослини в період проростання та формування кореневої системи. А ще комплексні мінеральні добрива покращують здатність рослини до перезимівлі і підвищують врожайність.

На формування 1 ц ріпак споживає 5-7кг азоту, 2-4 кг калію, 3-4 кг фосфору

Калій важливий для формування кількості насінин, а ще він підвищує масу насінин та оліність. Третину калію ця культура споживає осінню, тому мінеральні важливо вносити під основний обробіток. Брак калію особливо відчутний зимою, такі рослини мають погану морозостійкість, а весною на листках з'являються плями через нестачу калію.

Азот впливає на формування вегетативної маси. Ріпак потребує цього елементу в межах 90-120 кг на гектар. Восени ріпак засвоює приблизно 20% азоту, решту азоту застосовують для весняного підживлення в два етапи: на мерзлоталому ґрунті (30-40 кг/га); у фазі бутонізації(60-80 кг/га).

Дуже важливо вчасно підживити ріпак азотом, особливо перед початком весняної вегетації. Насичення азотом підвищує вміст білка та жиру в насінні ріпаку.

Ріпак має високу потребу у фосфорі. Фосфор розвиває кореневу систему, прискорює процес дозрівання та вберігає від вилягання рослини. Він споживається рослиною переважно з ґрунтових запасів, його потреба складає приблизно 40-60 кг на гектар. 

Сірка, магній, бор, марганець та молібден впливають на зимостійкість ріпаку, а також на загальну врожайність. Сірчані добрива вносять з розрахунку 0,25 норми азотних добрив. Загалом зі списку мікроелементів бор чи не найважливіший. Його необхідність зростає в період стеблування і на початку цвітіння. Орієнтовні норми внесення бору – 200-400 грам діючої речовини на гектар. Його застосовують у вигляді обприскування.

 

Система удобрення ріпаку

 

Сприятливий рівень кислотності ґрунту для ріпаку має становити 6-7 pH. На кислих ґрунтах знижується врожайність, рослини стають слабкими проти хвороб та шкідників.

Азот

47-65 кг/т

Фосфор

22-40 кг/т

Калій

50-80 кг/т

Магній

7-12 кг/т

Кальцій

30-70 кг/т

Точну норму внесення міндобрив розраховують в залежності від агрохімічного стану поля, від попередника, родючості землі та запланованого рівня врожайності.

Урожайність ріпаку з 1 га має широкий діапазон. Але середній показник по Україні складає 1,70 тонн з гектара, є господарства, які досягають 3,5 т/га. Водночас в Європі 3,5-4 тонни з гектара – це стандартний показник врожайності.

 

Види та терміни підживлення озимого ріпаку

 

Вирізняють такі види живлення ріпаку за термінами:

 під основний обробіток грунту

 в час посіву

 після зими, по мерзлоталому грунті

 по листу або позакореневе

Калій та фосфор рекомендують вносити під оранку, азотні міндобрива застосовують перед сівбою та весною. Азот після зими сприяє швидкому формуванню нових листків. Але не варто зловживати азотними добривами, якщо їх забагато – рослини погано гілкуються.

Сірчані добрива найкраще працюють коли внесені під основний обробіток.

 

Чим удобрити озимий ріпак восени?

 

Досить часто аграрії сумніваються, чи взагалі варто і вигідно крім внесених добрив під основний обробіток, ще й додатково підживлювати ріпак восени. Адже внаслідок погодних умов, таке підживлення може бути просто неефективним. Але експерти акцентують на важливості такого підживлення, бо основна частина майбутнього врожаю формується якраз осінню. Наприклад, осінню закладається 70% кореневої системи.

Комбіновані мінеральні добрива часто стають оптимальним рішенням для осіннього удобрення ріпака. Вони забезпечують краще проростання насіння і формування кореневої системи. А також допомагають рослині перезимувати. Крім того вплив внесених з осені міндобрив, відчутний і весною, коли рослина відновлює вегетацію.

 

Весняне підживлення озимого ріпаку

 

Ріпак “прокидається” після зими за середньодобової температури +4, а іноді вегетація відновлюється й при нижчій температурі. Тому тут важливо підкріпити ріст молоденьких листків. Густота яких навесні має становити не менше ніж 50 шт. на м2. В цей період в пріоритеті азотні добрива, які дають в два етапи. Перша доза йде для ослаблених посівів навіть по мерзлоталому ґрунту в лютому чи березні. Азотні добрива дають у нормі 30-40 кг д. р./га. Друге підживлення застосовують через два тижні після першого. Однак варто зазначити, що чимало господарств успішно практикують і одноразове внесення азотних добрив тільки ранньою весною.

Азот відповідає за відновлення після перезимівлі, ріст кореня та загалом пагону. Але є нюанс:

Азотні добрива весною працюють тільки, якщо внесені разом з сірчаними, бо сірка покращує засвоєння азоту

Орієнтовні норми внесення 6-8 кг/га сірки (сульфат амонію).

За потреби додатково можна внести весною і фосфор. Коли середньодобова температура не перевищує 10°C, фосфор з ґрунту погано засвоюється. А через обприскування листя, він точно надійде рослині.

Весняний голод ріпака втамовують також мікроелементи: бор, марганець та молібден. Бор найважливіший з них. Його застосовують в нормі 0,2–0,4 кг/га у діючій речовині, в період активного росту стебла.

Брак молібдену весною можна помітити візуально: листя ріпака деформуються, робляться товстими. Відсутність цього елементу як правило відзначають на ґрунтах із завищеною кислотністю. 

 

Збір врожаю

 

До цього процесу треба підходити обережно, адже насіння ріпаку дрібне та сипуче. Ріпак збирають роздільним або прямим комбайнуванням. Перший спосіб проводять коли рослини мають жовто-зелений колір, вологість до 35%, а насінини в стручку потемніли на половину. Зрізати ріпак треба на висоті до 25 см. Зараз все частіше аграрії вдаються до прямого способу збору врожаю ріпаку, бо це швидший процес. Але він вимагає чистого, незабур'яненого поля. Насіння мусить бути вже стиглим, а вологість не вище 15%. Важливо уникати розтріскування стручків.

 

Тонкощі вибору міндобрива для підживлення ріпаку

 

Навіть на дуже родючих ґрунтах ріпаку необхідне активне мінеральне живлення. Бо він виносить дуже багато поживних речовин з ґрунту. Для формування 1 тонни насіння він споживає 50-80 кг азоту, 20-45 кг фосфору, 25-100 кг калію.

Щоб обрати ідеальне мінеральне добриво для ріпаку, зважайте на:

— результати аналізу кислотності грунту

— що вирощували перед ріпаком

— кліматичні умови місця

— генетичні особливості сорту чи гібриду

Найперше завдання перед фермером, який збирається сіяти ріпак – визначити стан свого поля, рівень pH ґрунту. І від цього відштовхуватися при виборі міндобрива.

Так, наприклад, робить директор волинського господарства «Буг» Сергій Матишейко. Ґрунт, на якому він сіє ріпак, має підвищену кислотність, тому аграрій вибирав NPK виробництва компанії «Тетра-Агро», яке розкислює ґрунт. Аграрій обрав комплексне мінеральне добриво «Нітроамофоска-М» у формулі NPK 9:18:22.

«Цьогоріч ми зібрали озимий ріпак урожайністю 42 ц/га. Це чудовий результат, особливо, якщо порівнювати з минулим роком, коли ми отримали 15 ц/га. Чесно сказати, скільки я займаюся ріпаком, то на сьогодні це найшикарніший ріпак», - зазначив Сергій Матишейко.

Українське добриво «Нітроамофоска-М» вирішує проблему розкислення ґрунту та живить рослини в комплексі. Це дозволяє нашим клієнтам значно збільшити врожай. Потужне власне виробництво дозволило нам створити лінійку добрив, які ідеально зарекомендували себе на українських землях: NPK 9:18:22, NPK 8:20:25, NPK 15:15:15, NPK 16:16:16, NPK 7:17:21, NPK 3:20:20.

 

Переваги міндобрив від «Тетра-Агро»:

 

— містять не лише NPK, а й мікроелементи

— якісна грануляція, легко засвоюються 

— можна використовувати в період підживлення, передпосівної культивації, при посіві

— екологічність – не містять шкідливих фосфатів

— ідеально підходять для кислих ґрунтів

Окрім цього, ефективність добрив «Тетра-Агро» підтверджена багатьма науковими дослідженнями. За темою з вивчення ефективності добрива «Нітроамофоска-М» на сої, озимих пшениці та ріпаку видано 38 наукових праць, в тому числі 23 закордоном. Дослідження щодо нашого NPK проводились на базі Львівського національного аграрного університету та отримали сертифікати-апробації (тобто підтвердження результатів) у понад 20 країнах світу.

 

Як купити «Нітроамофоску-М»?

 

Ми працюємо по всій території України. Доставка – у зручний для вас спосіб. Прайс та детальний опис кожного NPK – на сайті.

Замовити безкоштовну послугу агрохімічний аналіз грунту для визначення рівня кислотності поля та проконсультуватися з нашими спеціалістами  можна за телефоном: +38 (066) 133 26 77.

 

Читайте також:

вирощування ріпаку, урожайність ріпаку з 1 га
удобрення ріпаку, ріпак врожайність