• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Все про кислотність ґрунтів

Понад 50% українського чорнозему страждає від надмірної кислотності. Такий ґрунт є згубним для більшості сільськогосподарських культур. Як розпізнавати надмірну кислотність ґрунту, як зменшити її і чи завжди це потрібно? У цій статті ми зазирнемо в землю під мікроскопом і відповімо на основні питання.

 

З кожним роком в Україні більшає ґрунтів з надмірною кислотністю. Такі землі дають низьку врожайність або ж взагалі стають непридатними для вирощування більшості сільськогосподарських культур. Тож, для агробізнесу постає питання як нейтралізувати кислотність ґрунтів?  Але, про все по порядку.

 

Що таке кислотність ґрунту?

 

Це певна його властивість зумовлена наявністю (концентратністю) водневих іонів. Вона є основою ґрунтової хімії та впливає на активність елементів живлення і їх засвоєння рослинами. Визначення кислотності ґрунту подається через pH. За рiвнем pH ґрунти поділяють на різні класи кислотності.

 

Класи кислотності ( види кислотності ):

 

 дуже сильнокислі – pH менше 4

 сильнокислі – pH 4,1- 4,5

 кислі – pH до 5

 слабокислі – pH 5,5

нейтральні – pH близько 6- 7

лужні – pH понад 7

Також кислотність буває двох видів: актуальна та потенційна.

Актуальна – це концентрація водневих іонів в розчині ґрунті або pH водна. Вона впливає на всі процеси росту рослини і на мікроорганізми в ґрунті. Визначають актуальну кислотність для того, щоб вибрати культуру і добрива для неї.

Потенційна кислотність – це концентрація обмінних катіонів водню і алюмінію. Її треба знати для правильної організації вапнування. 

 

Чому окислюється ґрунт?

 

Підкислення ґрунту – природний процес, дощ і сніг впливають на рівень pH, і найчастіше кислі ґрунти властиві територіям з високою кількістю опадів. Але процес окислення значно прискорюється дуже інтенсивним сільським господарством, коли з землі “витискають” максимум і не дають перепочинку. Зокрема надмірне використання азоту часто є причиною закислення ґрунту. В Європі, наприклад, існують державні програми з покращення родючості ґрунтів, господарства заохочують проводити такі корисні процедури, як вапнування чи гіпсування, а також робити перерву сидеральними культурами.

 

Вплив кислотності на врожай

 

Кислі ґрунти мають негативний, а часом і згубний вплив на стан поля. Такі елементи, як алюміній, марганець чи залізо в кислому ґрунті стають токсичними. Негативний вплив мають і на роботу мікроорганізмів, що потрібні для гною чи торфу. Рослина не може сповна поглинати мінеральне живлення з кислого ґрунту, тому стає слабкою проти шкідників та хвороб, знижується стресостійкість. Адже призупиняється процес переробки органіки в гумус. У кислому середовищі також накопичуються речовини, що псують корисну мікрофлору, загальмовується ріст кореневої системи через високий pH.

Водночас дуже лужні ґрунти теж мають суттєві мінуси: бор, залізо, мідь, фосфор, магній та інші корисні мікроелементи стають важкодоступними для рослини і погано засвоюються рослиною. З лужного середовища випаровується сечовина, яка псує кореневу систему.  Як наслідок, культури стають слабкі в протистоянні з хворобами.

Отже, надмірно високий чи низький рівень кислотності однаково небезпечний для ґрунту. Рослини можуть “голодувати” навіть без видимих зовні ознак. Оптимальним для розвитку більшості сільськогосподарських культур є pH 6 - 6,5. В таких умовах поживні речовини доступні рослинам.

 


Читайте також: Як підвищити врожайність основних сільськогосподарських культур


 

Групи рослин за чутливістю до кислотності

 

Більшість сільськогосподарських культур полюбляють ґрунти з нейтральним рівнем pH. Однак є й такі, що ростуть на кислих чи слабокислих землях. Це рослини, які мають особливу потребу в залізі та марганці. Наприклад, щавель вибирає кислі ґрунти. Слабокислі землі підходять для вирощування гарбузів, шпинату, огірків, томатів, редьки, салату, кабачків. Нейтральний ґрунт полюбляють спаржа, селера, буряк, морква, капуста та цибуля. А лужні ділянки підходять для жита, вівса.  

Нище в таблиці наведено оптимальні значення рівня кислотності для різних культур.

Культура

Оптимальний pH

озима пшениця

6,3-7,6

яра пшениця

6-7,5

ячмінь

6,8-7,5

соя

6,5-7,1

соняшник

6-6,8

картопля

5-5,5

овес

5-7,7

кукурудза

6-7

цукровий буряк

7-7,5

 

Як визначити кислотність ґрунту?

 

Дивно це чи ні, але багато українських аграріїв часто не знають який рівень кислотності  в їхньому господарстві. А дарма, бо якщо кислотність не в нормі, то рослини не здатні засвоювати елементи живлення, пригнічується їх ріст та розвиток, загалом погіршується врожайність. Точне визначення рівня кислотності ґрунту проводять в лабораторних умовах. А зразки треба брати не лише з поверхні, а й з глибини, бо так можна виявити підповерхневу кислотність.

До речі, для клієнтів компанії «Тетра-Агро» професійний аудит поля на кислотність є  безкоштовним. Все, що необхідно – це відібрати зразки ґрунту та передати їх спеціалістам. Або ж наші спеціалісти самі виїдуть на місце та візьмуть зразки.

Крім того існують спеціальні прилади для вимірювання кислотності – аналізатори ґрунту чи pH-метри (визначають рівень кислотності землі); вологість; освітленість. Достовірність і точність даних часто залежить від вартості такого приладу. 

 

Як знизити кислотність грунту?

 

Види кислотності ґрунту можна і потрібно коригувати. Науковці стверджують, що розкислення ґрунту хоча б на одиницю значення може збільшити урожайність навіть до 50%.

«Нітроамофоска» NPK 9:18:22 – спеціально розроблене комплексне мінеральне добриво для кислих ґрунтів. Це унікальний продукт для України, якому немає аналогів. Найкращий результат використання це NPK показує на ґрунтах з рівнем pH – менше 6,5. Внесення міндобрива на кислих ґрунтах утворює ефект локального розкислення. В зоні живлення рослин спостерігатиметься реакція нейтралізації, оскільки лужне середовище «Нітроамофоски-М» нейтралізує кислотність ґрунту. В період дії добрива рівень pH в зоні живлення рослини  становитиме близько – 7,0.

 

Як підвищити кислотність ґрунту?

 

Для початку варто зазначити, що необхідність підвищувати кислотність є вкрай рідкісним явищем. Але якщо це справді потрібно, то в ґрунт можна внести болотистий торф, фосфорну кислоту  або гранульовану сірку, вони окислять землю. Наприклад, торф в природі має рівень pH в межах 3-5, тому змішавши його з лужним середовищем, виходить потрібний субстрат.  І хоча є не надто багато рослин-любителів “кислинки”, втім до таких належить популярна зараз лохина. Для її вирощування краще обрати ґрунти з pH 3,5-4,5. А підкислюють землю для лохини часто гранульованою сіркою, її засипають при посадці саджанців лохини (орієнтовний розрахунок – 5 кг на 1 сотку).

Також на кислих ґрунтах добре ростуть щавель, журавлина, брусниці, хвойні та деякі декоративні рослини.

 

Як змінити кислотність ґрунту міндобривами?

 

Кислотність ґрунту може змінюватися, наприклад, після внесення певного виду добрив. Правильно підібрані мінеральні добрива можуть локально розкислювати ґрунти, і загалом позитивно впливати на pH ділянки. Перед тим як вносити добрива треба дізнатися рівень pH поля. І тільки врахувавши стан ґрунту, можна обирати мінеральне живлення, яке підійде саме для конкретної ділянки. Також було б чудово дізнатися склад солей в ґрунті та які елементи живлення в дефіциті на вашій землі. Усе це має значення під час вибору добрив. Додамо, що виробництво мінеральних добрив у світі постійно розвивається та вдосконалюється. Тож, сьогодні на ринку існують універсальні добрива, що ефективно працюють на всіх типах ґрунтів. Наприклад, «Нітроамофоска» від українського виробника «Тетра-Агро» – це лінійка високоефективних комплексних міндобрив, які підходять під ґрунти з різним pH.

Ці добрива чудово підходять для кислих ґрунтів, бо дають ефект локального розкислення в зоні росту культури. Завдяки pH 8,8 нейтралізується надмірна кислотність ґрунту, спрощується поглинання поживних елементів рослиною та покращується середовище для корисних мікроорганізмів. Унікальність «Нітроамофоски-М» ще й у тому, що в її складі карбонати кальцію та магнію створюють меліоративний ефект, який нейтралізує високу кислотність. Також це добриво покращує вуглецеве живлення коренів та агрофізичні властивості ґрунту.

«Нітроамофоска-М» екологічна, це NPK немає в своєму складі шкідливих хімічних фосфатів (які закислюють ґрунти!), тому не несе згубного впливу для українських чорноземів. 

У гранульованих добривах «Нітроамофоски-М» є всі необхідні елементи для нормального розвитку і росту рослин, а саме: азот, фосфор, калій, мезоелементи: S, Ca, Mg, а також мікроелементи: Mn, Cu,Fe, Zn, B та інші.

Крім того компанія-виробник за потреби може змінювати хімічну формулу добрив спеціально для окремих територій. Тобто створювати NPK під конкретне господарство.

 

Як купити?

 

Український виробник добрив «Тетра-Агро» приймає замовлення на сайті або ж телефоном  +38 (066) 133 26 77. Відвантажує продукцію у біг-бегах 1 тонна або у мішках по 25 кг. Умови оплати та доставки обговорюються індивідуально з кожним партнером. Актуальні ціни у розділі «Прайс» на сайті.

 

Читайте також:

— Результати застосування української “Нітроамофоски-М”: відгуки фермерів та агрономів

кислотність грунтів, ph грунту, види кислотності ґрунту
як визначити кислотність ґрунту, як підвищити кислотність ґрунту