• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Типи грунтів: як підвищити родючість

Знання про грунти, розуміння їхніх особливостей в Україні надзвичайно важливі для аграріїв. Це та база, без якої неможливо успішно та ефективно вести бізнес. Адже від типу грунтів залежить необхідність поливу, внесення добрив та безпосередньо урожайність рослин. А відтак і прибуток аграріїв. Тому розповімо найважливіше, що потрібно знати, аби мати успішний бізнес у сфері сільського господарства. 

 

 

ВИДИ ГРУНТІВ В УКРАЇНІ

 

Фермерам, які тільки починають працювати в цій галузі, і тим, які вже мають певний досвід, насамперед потрібно розуміти, які є типи ґрунтів України. 

За механічним складом (часткою піску та глини) є такі види: піщані, супіщані, глинисті та суглинні. 

 

Піщаний грунт

Піщані грунти дуже бідні на гумус. Його вміст у таких видах грунту становить від 0.7 до 2%. Водночас вміст кислот досить високий - pH 4-5. Піщані грунти є у Поліському регіоні, а саме у північній частині Київської, Житомирської, Рівненської областей та на Волині. Мох, польовий хвощ, дикий щавель – типові рослини для пісковиків, які свідчать саме про це тип грунту. Піщаним грунтам притаманне швидке проходження повітря та води. Піщаний грунт загалом є неродючим, потребує додавання добрив, адже містить дуже малу кількість поживних речовин. Але при правильному догляді та наявності необхідної техніки на піщаних грунтах можуть непогано рости картопля, озиме жито. 

 

Супіщані грунти

Супіщані ґрунти за своїми якостями є більш придатними для вирощування рослин, аніж піщані. Вони краще пропускають повітря та вбирають вологу, мають більший вміст гумусу. У супіщаних грунтах містяться поживні речовини, мінерали, які можуть сприяти росту та розвитку рослин. Крім того, пухкість землі дозволяє їй швидко нагріватися, що у свою чергу забезпечує рослинам відносний температурний баланс у денний та нічний час. Проте не варто забувати про обов’язкове внесення добрив. У супіщаних грунтах добре вирощувати льон, кореневі культури.

 

Глинисті грунти

Глинистий грунт дуже щільний та в’язкий. При обробці можуть утворюватися грудки, при недостатній кількості опадів земля може тріскати, а при надмірній - запливати. Але властивості глинистого грунту дозволяють зберігати корисні для рослин речовини. Вода в такий тип грунту вбирається добре, у значній кількості, але не проходить на велику глибину. Повітря пропускається погано, тому корені рослин та мікроорганізми, які є в грунті, часто не отримують достатньо кисню. 

 

Суглинні грунти

Суглинкові ґрунти поєднують характеристики піщаних та глинистих грунтів. Вони мають часточки пилу, а їхня структура зерниста. Такий тип грунту має чимало поживних речовин та мікроелементів, добре прогрівається і тримає тепло. Зазвичай суглинки мають оптимальний для вирощування багатьох рослин рівень кислотності та достатньо великий вміст гумусу. Цьому типу грунту властива добра водо- та повітропроникність.

 

На території України найбільше поширені такі різновиди ґрунтів як чорнозем, дерново-підзолисті грунти, сірі лісові, каштанові та інші.  

 

Коротко про основні типи ґрунтів України в таблиці:

 

ТИПИ ГРУНТІВ УКРАЇНИ 

 

Чорнозем

Й українці, й іноземці знають, що наша земля славиться своїм родючим чорноземом. Які ж особливості цього типу ґрунту? Чорнозем (скорочено від чорна земля) найбільш вигідний для вирощування рослин. Площа чорноземів в Україні становить близько половини від загальної площі країни.Територіально чорноземи представлені у степовій та лісостеповій зоні України (це Вінницька, Черкаська, Полтавська та інші області). Родючість цього типу ґрунту пояснюється тим, що в чорноземі міститься багато перегною. Він утворюється із решток тварин і рослин, які не вимиваються з ґрунту через відносно малу кількість опадів та назбируються там. Така насиченість чорнозему перегноєм дозволяє досягати неймовірних показників: 98% від максимально можливої родючості сільськогосподарської культури. Крім того, чорнозем має структуру грудок, це дозволяє затримуватися волозі та насичувати ґрунт киснем. 

 

Дерново-підзолисті ґрунти 

Дерново-підзолисті ґрунти в основному притаманні для території Полісся. У них незначна частка гумусу (до 2 %), мало поживних речовин, і загалом вони мають не надто сприятливі для вирощування рослин фізичні властивості. Дерново-підзолисті ґрунти потребують внесення добрив, вапнування. 

 

Сірі лісові ґрунти

Сірі лісові ґрунти за своїми характеристиками є середніми між дерново-підзолистими ґрунтами та чорноземом. Вони притаманні зоні Лісостепу, а також є в південних районах Полісся. Сірі лісові ґрунти сформувалися на основі суглинних. Вміст гумусу в них незначний (близько 2-3%). Верхній шар має сіре забарвлення, тому ці ґрунти отримали таку назву.

 

Каштанові

Ці грунти поширені там, де переважають посухи, а саме у південній частині Причорноморської низовини й на півночі Степового Криму. Гумус у таких ґрунтах становить близько 3-4,5% та має горизонт 40-50 см. Каштанові ґрунти потребують значного додаткового зволоження та додавання мінеральних добрив, щоб забезпечити врожайність. Трави, які ростуть тут, нерідко використовують для випасання тварин та під сінокіс.  

 

ЯК ВИЗНАЧИТИ ТИП ГРУНТУ?

 

Вирощування рослин може бути неефективним та навіть збитковим без розуміння типу ґрунту. Адже від цього залежить, які саме сільськогосподарські культури сіяти чи висаджувати в тому чи іншому місці, чим та як підживлювати рослини тощо. Визначити тип ґрунту можна самостійно в домашніх умовах. Одним зі способів є зволоження. Для цього потрібно взяти небагато (приблизно ложку) ґрунту, трохи змочити водою та сформувати з нього кульку. Важливо зауважити, що для визначення потрібно брати землю з глибини близько 20 сантиметрів. За отриманим результатом можна зрозуміти, який це тип ґрунту. Якщо це супісок, вам вдасться зробити кульку, але коли на неї злегка натиснути, вона розсиплеться. Також при “розчавленні” в руках відчуваються піщинки. Піщаний ґрунт не формує кульку, а розсипається. Суглинний ґрунт легко набуває потрібної форми, при натисканні не розпадається, але на кулі утворюються тріщини. Зробити кульку, яка добре тримає форму, буде найлегше із глинистого ґрунту. 

 

ЯК ПІДВИЩИТИ РОДЮЧІСТЬ ЗЕМЛІ?

 

Щоб покращити стан і родючість піщаного ґрунту, потрібно часто додавати до нього елементи, які будуть сприяти щільності та в’язкості ґрунту, а саме мул, торф, бурове та глиняне борошно, гумус. Піщаний ґрунт має здатність погано утримувати вологу та мікроелементи, тому варто обирати міндобрива швидкої дії, а також вносити їх у малій кількості, але регулярно. 

 

Супіщаний ґрунт теж потребує елементів, що допоможуть утримувати разом його частки: торф, глину, чорнозем. Також варто додавати перегній і мінеральні добрива для кращої родючості та підтримання необхідного для мікроорганізмів середовища. Ефективними для супіщаних грунтів є водорозчинні добрива, внесені разом із поливом. 

 

Сприяти кращій родючості глинистих грунтів буде додавання в них піску, торфу, вапна, золи. Ці компоненти зроблять землю більш пухкою, а пісок ще й допоможе їй швидше нагріватися та краще зберігати тепло. Варто додавати в глинисті грунти гумус, а також мінеральні добрива. Які саме та скільки, допоможе визначити аналіз грунту. До речі, українська компанія “Тетра Агро” встановлює рівень кислотності грунту безкоштовно. Детальніше тут.

 

Суглинкові грунти зазвичай мають велику кількість поживних речовин, але для того, щоб утримати цей запас на високому рівні та забезпечити сталу родючість грунту, необхідно час від часу збагачувати його мінеральними та органічними добривами. 

 

Отже, для того, щоб мати добрий урожай та прибуток із нього, потрібно: 

розрізняти типи грунту;

розуміти, які його переваги та недоліки для вирощування рослин;

знати про показники грунту (кислотність, вологість тощо);

регулярно підживлювати грунт.

  

Загалом будь-який тип грунту більш чи менш придатний для вирощування рослин потребує внесення добрив для підвищення або підтримання рівня родючості. Український виробник Тетра-Агро пропонує лінійку мінеральних добрив “Нітроамофоску”. Для купівлі та додаткових запитань звертайтеся у відділ продажу: +38 (067) 313 77 17, +38 (066) 133 26 77, +38 (093) 134 94 06. Або ж дізнайтесь ціну нітроамофоски та заповнюйте форму на сторінці Прайс.

 

Читайте також: 

Все про способи та норми внесення добрив

Як визначити якість добрива?

Захист рослин або як погодні умови впливають на урожай

Типи грунтів України