• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Захист рослин або як погодні умови впливають на урожай

Посіяв, обробив, а далі сподіватися на добру погоду… Дійсно, сільське господарство дуже залежне від погодних умов. Адже природна потужна сила може як нагородити щедрим урожаєм, так і взагалі знищити його. Аграрії навчилися «маневрувати» природними умовами, отримуючи урожай за різної погоди – сприятливої чи не дуже. У цій статті розповідаємо як вітер, температура ґрунту, світло, тепло та кількість опадів в комплексі впливають на врожайність.

 

 

АГРОКЛІМАТИЧНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ

 

Уся інформація про погодні умови, йдеться про світло, тепло, вологу складає агрокліматичні ресурси. Вона необхідна для визначення можливостей вирощування різних культур. Сьогодні в Україні є понад 100 метеорологічних станцій, де визначають дані про погодні умови на різних територіях і їх вплив на вирощування культур. Створено агрокліматичні довідники, в яких науковці моделюють урожайність з огляду на погодні умови територій. Потреба в якісному дослідженні агрокліматичних ресурсів постійно зростає, адже це дає можливість прогнозувати майбутній врожай. Зокрема особлива увага приділяється супутниковому моніторингу.

Три показники агрокліматичних ресурсів:

Середньодобова температура повітря вище 10 градусів С, коли рослини найкраще розвиваються

Період вегетації, тобто час з активними температурами

Коефіцієнт зволоження (забезпечення рослини вологою)

Агрокліматичні ресурси визначаються з огляду на географічне положення кліматичних поясів. Тобто, зважаючи на географічне розташування, різні країни мають різні агрокліматичні ресурси, які є невичерпними, але змінюються внаслідок сільськогосподарської діяльності чи зміни клімату.

 

ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ВІТРУ

 

Загрозу розвитку сільському господарству може нести вітер, який є причиною вітрової ерозії ґрунту, пилових бур, шквалів, смерчів чи суховіїв. Весною сильний вітер небезпечний для ранніх сходів, адже може видувати їх, чи зносити родючий шар ґрунту. Пізніше він може спричинити вилягання посівів. Крім того, вітер часто є причиною розповсюдження на полях бур'янів, хвороб чи шкідників. Але має він і позитивну дію. Наприклад, відповідає за постачання вологи на далекі відстані. Вітер впливає на запаси води в ґрунті. Він приносить рослинам більше вуглекислого газу. А ще сприяє запиленню деяких культур.

 

До речі, найбільше впливають на вітер ліси. Вони ослаблюють руйнівну силу вітрів, змінюють його швидкість та напрямок руху. Лісосмуги в сільському господарстві оберігають ґрунти від видувань під час сильних вітрів, і цим підвищують ефективність застосування мінеральних добрив.

 

ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ҐРУНТУ 

 

Сонце створює тепло і світло. Сонячні промені, що потрапляють через атмосферу постачають нам тепло. Частина цього тепла йде для нагрівання повітря, рослин, частина йде на випаровування води і для нагрівання самого ґрунту. Температурний режим земного шару має колосальний вплив на розвиток рослин. Від того наскільки прогріється ґрунт залежить сходження посівів, формування кореневої системи, період вегетації, ефективність засвоєння мінеральних чи органічних добрив тощо. Температура ґрунту відповідає також за надходження вологи до культури.

 

При потребі можна регулювати розподіл тепла в ґрунті. Не його надходження, бо це природній процес, а саме розподіл тепла. Позитивний вплив на збалансований розподіл тепла має глибока оранка, розпушування землі. Крім того, температурний режим ґрунту вирівнюється, коли поле оточене лісами, адже так сніговий покрив є рівномірним, а вітер завдає меншої шкоди. Певні роботи сільськогосподарською технікою також впливають на регулювання теплового режиму. Наприклад, снігові меліорації для затримання снігу. Сніг можна прикатувати кільчастими катками чи накопичувати в пустих місцях, щоб зберігати тепло. І відповідно, навпаки – розгортати сніг, якщо є необхідність в охолодженні ґрунту.

Регулювання добривом: внесення мінеральних чи органічних добрив сприяє оптимізації температурного режиму ґрунту.

Наприклад, фосфорні та калійні добрива підвищують температуру, а азотні залишають її на попередньому рівні.

Часто проводять зрошувальні чи осушувальні роботи на полі. Це змінює температуру землі на кілька градусів.

Для зберігання тепла в ґрунті ефективним є використання поліетиленових плівок, що популярно для тепличних господарств.

 

ВПЛИВ КІЛЬКОСТІ ВОЛОГИ В АТМОСФЕРІ 

 

Атмосферні опади впливають на розвиток та якість врожаю сільськогосподарських рослин. Тобто волога в атмосфері = волога в ґрунті. Аналізуючи клімат тих чи інших територій, завжди враховують кількість атмосферних опадів у цих місцевостях. Йдеться про дощ, град, сніг, іній, паморозь, росу тощо. Метеорологи користуються спеціальним приладом – дощоміром для визначення інтенсивності опадів. В Україні найбільше опадів випадає в Закарпатській області, на Львівщині, а найменше – в Одеській, Херсонській та Черкаській областях.

 

Позитивний вплив опадів:

Для різних культур необхідність опадів відповідно теж буде різнитися. На етапі сходження потреба в “небесних краплинах” зростає, а ближче до жнив навпаки падає. Ранні ярі культури більше потребують дощів в першій половині літа, а от озимина хоче дощу в осінньо-зимовий час.

 

Негативний вплив опадів:

Сильні, інтенсивні опади часто призводять до втрати врожаю у період дозрівання зерна, ламають культури в період цвітіння, пошкоджують плоди, спричиняють передчасне опадання плодів тощо.

 

Також вирізняють біологічно неефективні опади. Йдеться про слабкі, не інтенсивні дощі (менше 2 мм), які просто зрошують верхній шар ґрунтів, але ніяк не впливають на кореневу систему рослини.

У зимовий період особливе значення має сніг. Він відповідає за теплопровідність та запаси вологи для зимуючих рослин. Чи не головна місія снігу – це зберігання тепла, а отже захист озимини від вимерзання. Чим товстіший та рівніший сніговий покрив, тим краще зберігається тепло ґрунту.

 

ЯК ЗАХИСТИТИ РОСЛИНИ ВІД НЕПЕРЕДБАЧУВАНИХ ПОГОДНІХ УМОВ?

 

Рання весна, зимова відлига, посуха чи навпаки надлишок вологи – все це неприємні сюрпризи погоди, що можуть знищити урожай. Наш клімат невпинно змінюється, а погодні умови стають непередбачуваними. Тож аграрії та науковці з усього світу щоразу стоять перед викликом: як вирощувати рослини та збирати гідний урожай за будь-яких погодних умов? Сьогодні існує низка заходів, щоб мінімізувати сільському господарству стрес від несприятливої погоди.

 

Отже, сьогодні на агроринку є чимало препаратів захисту рослин від стресу внаслідок погодних умов. Їх завдання полягає в тому, щоб допомогти рослині розвиватися, навіть, коли всі передумови для цього погані.  

Заходи захисту від наслідків несприятливої погоди:

— Поступове або дробове внесення міндобрив

— Застосування стимуляторів росту

— Внесення антистресантів.

Дробове внесення добрив останнім часом набирає популярності серед прогресивних аграріїв. Це спосіб живлення культури мінеральними добривами не одразу всю норму, а поступово, в декілька етапів. Наприклад, азотні добрива вносять до початку посівів у меншій кількості, ніж зазвичай, а потім навесні додають решту. Це допомагає коригувати майбутню врожайність в умовах спекотного літа. 

 

Складні погодні умови змушують шукати засоби для порятунку врожайності. Стимулятори та регулятори росту допомагають ліквідувати наслідки негоди, часто такі засоби рятують посіви, оскільки мають в своєму складі біологічно активні речовини. Є препарати з органічними речовинами та засоби з вмістом синтетичних компонентів.

Антистресові препарати вносять не лише після погодних негараздів, а й як засіб порятунку врожаю після великої кількості пестицидів чи помилок в агротехніці.

 

У чому головні переваги Нітроамофоски-М?

 

Понад 50% українських земель мають підвищену кислотність, а в такому ґрунті погано засвоюються поживні елементи – азот, фосфор, калій та решта. Отже, більшість сільськогосподарських рослин не можуть добре розвиватися та давати великий врожай. Мінеральне добриво Нітроамофоска-М спеціально розроблене для ґрунтів з високим рівнем pH.

 

Воно нейтралізує надмірну кислотність в межах росту культури і дозволяє поживним речовинам проникати в кореневу систему. Численні дослідження незалежних науковців показали, що добриво підвищує врожайність до 70%. Крім того, що важливо, наше міндобриво немає негативного впливу на українські чорноземи.

Актуальну вартість добрив та умови співпраці в інших розділах нашого сайту.

 

Читайте також:

агрокліматичні ресурси, рослинництво України