• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Як визначити якість добрива?

Напередодні весни питання покупки мінеральних добрив постає особливо гостро. Серед безлічі пропозицій на ринку агрохімії, треба обрати якісне добриво. А особливо тепер, коли ціни на міндобрива різко злетіли вгору, ризикувати і купувати абищо – не варіант. Більшість українських аграріїв стали прискіпливими у виборі NPK, мовляв, якщо й витрачати гроші, то – на якісне. Тож, якщо ви хочете навчитися відрізняти якісне мінеральне живлення від фальсифікату – ця стаття для вас!

 

якість добрив

 

Сьогодні складно уявити вирощування будь-якої сільськогосподарської культури без застосування міндобрив. Інтенсивне ведення сільського господарства вимагає все нових, високотехнологічних добрив. Адже нам потрібно, щоб росло і родило за будь-яких погодних умов, щоб урожай був незважаючи на стан Ґрунту чи рослину-попередника. Як відомо, рослини засвоюють з землі азот, фосфор, калій та низку інших важливих поживних елементів, тому їх повинно бути вдосталь. Головне завдання мінерального удобрення – дати рослині те, чого їй бракує, тобто вирівняти дисбаланс елементів живлення.

 

З чого почати вибір добрива?

 

– Шукайте виробників з хорошою репутацією

– Не ведіться на надто низьку ціну – якісне добриво не може бути дешевим!

– Вимагайте сертифікат якості продукції

– Пакування: на ринку є чимало підробок відомих брендів, вони часто мають неякісне упакування.

  

“Аналіз етикетки” або “А що в середині”?

 

Гранульовані мінеральні добрива вже давно набули шаленої популярності, бо вони легко розчиняються, швидко засвоюються, їх без особливих ускладнень вносять в Ґрунт. А тепер детальніше поговоримо про стандарти якості добрив (ці дані мають бути в сертифікаті якості продукту).

 

 

Хімічні властивості добрив: 

 

Масова частка елементів живлення

Цей показник показують у %. Тут пишуть вміст елементів живлення, а також в якій формі ці елементи. Наприклад, в доступній чи малодоступній формі для рослини і чи водорозчинні вони.

 

Масова частка домішок (%)

Тут вказують хлориди, солі натрію, біурет (для карбаміду) або токсичні домішки

 

Вологість (%)

Тут вказують максимально допустимий рівень вологості для конкретного добрива. Цей показник впливає на умови зберігання та фізико-механічні властивості продукту

 

Кислотність (%)

Йдеться про вміст вільних кислот. Іноді вказують в значенні pH - але це помилка. Кислотність характерна для суперфосфату та сульфату амонію.

 

Фізичні властивості:

 

Агрегатний або фізичний стан добрива – тобто тверде чи рідке добриво. Наприклад, більшість твердих добрив виробляють у гранулах, бо вони мають переваги – забезпечують рівномірне внесення. Важливим є також спосіб грануляції добрива: мокра, суха чи баштова грануляція. Від цього залежить міцність та схильність до злежування.

 

Фізико-хімічні властивості:

 

Розчинність (г/100 см3 води) показник маси добрива, що може бути повністю розчинене у воді.

Всі добрива поділяють на:

– добре розчинні;

– важко розчинні;

– нерозчинні у воді.

 

Гігроскопічність (%) цей показник інформує про те, як добриво здатне поглинати вологу. З цього визначаються умови зберігання та властивість тари.

 

Реакція середовища (pH) – показник того, як добриво впливає на рівень кислотності Ґрунту.

 

Фізико-механічні властивості:

 

Гранулометричний склад (%) – один з основних показників, бо показує розмір фракції добрива, тобто діаметр гранули. Приміром, для мокрої грануляції (нашарування елементів комплексного NPK) гранулометричний склад демонструє вміст азоту, фосфору та калію в одній гранулі. Форма гранули також впливає на поведінку добрива під час транспортування; під час машинного розсипання (чи достатньо міцні). 

 

Щільність або об'ємна маса (т/м3) – маса одиниці об'єму твердого добрива.

Також слід виокремити показники придатності добрива до внесення, а саме:

– Сипучість;

– Здатність до машинного розсівання; 

– Аеродинаміка гранули.

Злежуваність

 

Тут йдеться про схильність добрива “закамяніти”, утворити грудки чи перетворитися в суцільну масу, тобто втрачати свою сипучість. Це один з найважливіших показників, адже від цього залежать терміни та умови зберігання. Якісні добрива для вирішення цієї проблеми покривають спеціальними речовинами (антизлежувачами).

 

Безпека

 

– Звертайте увагу на показник вибухонебезпечності;

– Засоби захисту та особливості роботи з добривом;

– Вплив на довкілля. 

Отже, аналіз етикетки мінерального добрива ми провели. Але чи достатньо написів на етикетці для того, щоб впевнитись, що продукт дійсно якісний? В ідеалі – так, а на практиці – на жаль, ні! Недобросовісні виробники збільшують  заявлені якісні показники чи вміст окремих елементів. Тож, чи можна якось перевірити придбане міндобриво? Можна. Склад агрохімії досліджують в лабораторних умовах. Під мікроскопом сертифікованих лабораторій перевіряють вміст діючої речовини, густину, рівень вологи, pH добрива тощо.

 


Читайте також про: Транспортування та зберігання NPK-добрив від “Тетра-Агро”


 

Чим небезпечний фальсифікат?

 

Звісно, через підробку найімовірніша небезпека – не отримати той врожай, на який сподівалися. Зазвичай, недобросовісні виробники дають менше заявлених поживних елементів. Але є фальсифікати, що можуть нанести згубного впливу на поле. Наприклад, ті, у складі яких є важкі метали.

До речі, найчастіше підробляють органічні добрива та добрива позакореневого підживлення: технологія виробництва таких добрив простіша, тому їх легше фальсифікувати.

 

Сировина та компонентність добрив

 

Усі добрива мінеральні виробляють з певної сировини, тому від її якості теж залежить кінцевий результат – ваш врожай. Будь-який поживний елемент рослина не може засвоїти в чистому вигляді, тому всі елементи мають бути поєднані в комплексі, що дозволяє взаємодіяти з іншими корисними складовими.

 

Марка міндобрив

 

Марку мінеральних добрив позначають цифрами через двокрапку чи дефіс, які відображають відсоток масової складової елементів – азот, фосфор, калій та і/або плюс мікроелементи. Наприклад, NPK 9:18:22. Співвідношення елементів у добриві обирають в залежності від потреб вирощуваної культури, стану Ґрунту тощо.

Якісне міндобриво – це лише частина успіху, щоб воно на всі 100% проявило свою силу на полі, важливі й інші фактори: умови зберігання та транспортування, хороша техніка, досвідчені працівники, погодні умови під час застосування тощо. Тобто необхідний ряд правильних комплексних дій щодо застосування міндобрив. 

Комплексні мінеральні добрива одні з найпопулярніших серед українських аграріїв. Адже у їхньому складі є вже три “титани” живлення: азот, фосфор та калій.

 


Читайте нашу статтю про вибір добрив: https://tetra-agro.com.ua/news/dosvid_ukrainskikh_agrariiv_yak_obrati_mineralne_dobrivo , де ми спілкувались із науковцями та аграріями про вибір мінерального живлення. 


 

Як компанія “Тетра-Агро” піклується про якість своєї продукції?

 

Вся лінійка добрив Нітроамофоска-М” виготовляється з сертифікованої сировини. Ми використовуємо природні сполуки фосфоритів з Єгипту, ця сировина не має шкідливих хімічних фосфатів, а отже не шкодить українському чорнозему!

 Макро- та мікроелементи в наших NPK:

– покращують живлення рослин

– відповідають за ріст та розвиток культури

– позитивно впливають на стан Ґрунту.

 

Нітроамофоска-М” підходить для Ґрунтів з високим рівнем кислотності. Завдяки pH 8,8 наше добриво локально розкислює Ґрунт і спрощує надходження поживних елементів до рослини. 

Склад “Нітроамофоски-М” – азот, фосфор, калій, мезоелементи: S, Ca, Mg, а також мікроелементи: Fe, Zn, Mn, Cu, B та ін.

Ми випускаємо NPK добриво тільки в гранульованому вигляді, бо воно має свої переваги: менше злежуються й краще розсіваються. Вони легко транспортуються, добре зберігаються, безпечні у використанні.

Крім того ми тісно співпрацюємо з незалежними науковими інститутами, які перевіряють ефективність NPK на своїх дослідних полях. А результати отриманих дослідів завжди оприлюднюють.

І наостанок, найважливішим показником якості для нас є позитивні відгуки задоволених клієнтів, які з року в рік продовжують вибирати серед решти міндобрив тільки “Нітроамофоску-М”!

 

Як замовити? 

 

Наші консультанти допоможуть підібрати необхідну під ваші культури лінійку “Нітроамофоски-М”. Також ми проводимо безкоштовну послугу з визначення рівня pH вашого поля. І допомагаємо зробити правильний розрахунок норм внесення міндобрива.

Ми працюємо по всій території України. Є варіанти зручної для вас доставки - залізницею, нашими перевізниками, компаніями-перевізниками чи самовивіз.

Замовити добриво можна заповнивши форму на сайті, або ж за телефоном +38 (067) 313 77 17.

 

Читайте також:

Все про кислотність ґрунтів

якість добрив
як визначити якість добрив