• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Вирощування гречки: технологія, попередники, догляд та добрива 

Гречка, наукова назва якої Fagopyrum esculentum, є однією з найстаріших культур, вирощуваних людиною. Її історія сягає тисячоліть назад і зародилася на території Східної Азії. Подальше поширення гречки почалося завдяки торгівлі та міграції. Вона стала популярною у країнах Східної Європи, де зайняла своє місце серед основних культур. З того часу гречка стала невід'ємною частиною раціону різних народів та посіла важливе місце у сільському господарстві.

 

Етимологія назви "гречка" відноситься до часів, коли ця культура поширилася в Європу зі сходу, через Грецію, тому і отримала свою назву. До Київської Русі гречку привезли грецькі монахи, які навчили місцеве населення її вирощувати та споживати.

Гречка містить велику кількість протеїнів, вуглеводів, вітамінів групи В, мінералів (залізо, магній, кальцій) та антиоксидантів. Однак, незважаючи на всі її корисні властивості, основним продуктом харчування вона стала лише у країнах Східної Європи, а також певною мірою на азійській частині материка.

 

ВИРОЩУВАННЯ ГРЕЧКИ ЯК БІЗНЕС

 

Гречка, як важлива культура у сільському господарстві, займає вагому позицію в аграрному секторі України. За останні роки спостерігається зростання інтересу до її вирощування серед фермерів та аграріїв. У наступній таблиці ми розглянемо ключові показники вирощування гречки в Україні протягом останніх 5 років.

Таблиця 1.

Гречка вирощування в Україні (2019-2023рр)

Рік

2019

2020

2021

2022

2023

Посівні площі (тис. га)

69

84

90

121

141

Валовий збір (тис. тонн)

85,0

97,6

105,8

147,7

207,5

 

Як ми бачимо, щороку збільшуються як площі, відведені під посів гречки, так і її валовий збір. До того ж, інтенсивна технологія вирощування гречки забезпечує і зростання врожайності — у 2023 році вона досягнула рекордних 1,48 т/га.

Гречка стає все більш перспективним напрямком у сільському господарстві, адже у Європі зростає потреба у цій продукції. Основна причина цьому – українські біженці, які як самостійно формують попит, так і змінюють харчові звички європейців, популяризуючи вживання гречки.

Україна займає значне місце на світовому ринку гречки, виступаючи як великий виробник та експортер цієї культури. Польща, Італія та Велика Британія є основними покупцями української гречки.

Окрім того, гречка здобуває статус "нового світового суперфуду" завдяки своїм корисним властивостям. Ця зернова культура містить велику кількість білка, складних вуглеводів, відома низьким глікемічним індексом та є гіпоалергенною, що робить її популярною серед вегетаріанців та осіб із цукровим діабетом.

 

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ГРЕЧКИ

 

Для такої культури, як гречка технологія вирощування є дуже важливою. Технологічна карта вирощування гречки включає в себе послідовність агротехнічних заходів, необхідних для успішного вирощування цієї культури. Вона містить інформацію про підготовку ґрунту до посіву, вибір сорту гречки та підготовку насіння, техніку сівби, догляд за посівами протягом вегетаційного періоду, захист від хвороб та шкідників, рекомендації щодо внесення добрив, поливу, термінів проведення різних агротехнічних заходів, залежно від конкретних умов вирощування та вимог сорту гречки.

 

Ґрунти для гречки

 

Потребує гречка вирощування на чистих від бур’янів ґрунтах. Гречка, у порівнянні із іншими зерновими культурами, є стійкою до кислого середовища і дає хороші врожаї на слабокислих ґрунтах. Вона може успішно розвиватися на різних типах ґрунтів, включаючи піщані, супіщані, а також легкі глини, головне - щоб ґрунт був добре вентильованим. Гречка виявляє відносну стійкість до низьких рівнів родючості ґрунту і може успішно рости на менш поживних ґрунтах, що робить її важливою культурою для вирощування на землях з обмеженою родючістю. Однак для досягнення оптимальних врожаїв рекомендується проводити додаткове живлення.


Читайте також: Типи грунтів: як підвищити родючість  https://tetra-agro.com.ua/news/tipi_gruntiv_yak_pidvishhiti_rodyucist 


 

Обробіток ґрунту під гречку

 

Гречка, як рослина, виявляє позитивну реакцію на якісний обробіток ґрунту. Саме він дозволяє забезпечити рівномірний розподіл вологи в ґрунті, що є важливим для гречки, особливо в періоди посіву та росту. Добре дреновані ґрунти дозволяють уникнути застою води, що може стати причиною гнилі та хвороб, тому гречка користується перевагою на таких ділянках. Обробіток ґрунту та загалом технологія вирощування гречки в умовах лісостепу та степу зосереджена на збереженні вологи в ґрунтах, а також на запобігання ерозії.

При підготовці ґрунту для посіву гречки після стерньових можна лущити дисковим лущильником на 6–8 см глибини. Для полів, засмічених багаторічними бур'янами, рекомендується провести два лущення. У випадку забур'яненості повзучо-пирійовими використовують дискові борони чи дискові лущильники вглиб на 12–14 см. У разі грубостеблових попередників можна 2 рази  використати важкі дискові борони глибиною на 10–12 см, або поверхневе мульчування дисковими пристроями, із подальшою культивацією для розрівняння грунту. Якщо в минулому сезоні вирощувалась картопля чи буряк, рекомендується зяблевий обробіток грунту вглиб на 20–22 см.

 

Коли і як сіяти 

 

Гречку зазвичай сіють у кінці квітня або на початку травня, коли ґрунт достатньо прогріється. Вважається, що із сівбою гречки краще не поспішати, аби уникнути можливих заморозків і дочекатись, аби ґрунт прогрівся до 11-13°C. Глибина сівби для гречки зазвичай становить 4-5 см на легших ґрунтах, 2-3 см — на важчих. Для гречки зазвичай використовують широкорядний спосіб посіву із міжряддям 45 см, однак і зустрічається застосування суцільного посіву, хоча такий метод вважається менш врожайним. Норма висіву гречки варіюється в межах 1,5-2,5 млн насінин на гектар для широкорядного способу, та 3-3,5 млн шт/га для суцільного.

Завдяки короткому вегетаційному періоду, що триває 75-90 днів та відносній невибагливості цієї культури, гречка часто стає фаворитом аграріїв.

 

Кращі попередники гречки

 

Хорошими попередниками для гречки є просапні та озимі зернові культури, оскільки вони не виснажують ґрунт, а також піддаються обробці від багаторічних бур’янів. Гарними попередниками також вважаються зернобобові, льон та багаторічні трави.

Додамо, що сама гречка вважається ідеальним попередником, тому її часто використовують для ефективної сівозміни. Після збору врожаю залишаються пожнивні рештки, які насичують ґрунт поживними речовинами, зокрема калієм, а сам ґрунт залишається розпушеним та добре втримує вологу.

 

Збір врожаю гречки

 

Збирання гречки рекомендується проводити, коли близько 70% зерен на рослинах набули бурого кольору.

Оптимальна вологість зерна гречки для збору зазвичай становить близько 14-16%. Занадто висока вологість може призвести до утворення плісняви та пошкодження зерна під час зберігання. Як і з іншими культурами, найкращою для збирання врожаю гречки буде суха та сонячна погода.

Зазвичай збір гречки супроводжується органічними домішками, тому часто після обмолоту проводиться очистка зерна.

 

ДОБРИВА ДЛЯ ГРЕЧКИ

 

Підживлення гречки — це важливий аспект її вирощування, що може значно впливати на врожайність та якість продукції.

Для досягнення оптимального врожаю та забезпечення здорового росту гречки важливо враховувати особливості цієї культури та її потреби в поживних речовинах. Внесення органічних добрив під гречку не практикують, так як часто вони відлякують бджіл, а також можуть згубно впливати на врожайність — гречка може надмірно набирати вегетативну масу, переростати та вилягати. Використовується хіба післядія внесення органічних добрив під попередники гречки.

Під гречку вносять лише мінеральні добрива!

Найкращий вибором для удобрення гречки стануть складні мінеральні добрива. Найбільшу потребу серед макроелементів гречка має у фосфорі та калії. Додамо, що гречка потребує і мікроелементів, таких як бор, магній, цинк та марганець.


Читайте також: Елементи живлення для рослин: ознаки їх нестачі чи надлишку https://tetra-agro.com.ua/news/elementy_zhuvlennja_dlya_roslin_i_oznaki_yix_nestaci_ci_nadlisku 


Мінеральні добрива використовують під час посіву, в основне внесення. За широкорядного методу посіву можна застосовувати й підживлення під час проростання. Позакореневе підживлення гречки може бути особливо корисним для забезпечення гречки необхідними мікроелементами, зокрема бором.

Найкраще добриво під гречку — нітроамофоска, яка містить у збалансованих пропорціях усі необхідні макро- та мікроелементи.

 

НІТРОАМОФОСКА ДЛЯ ГРЕЧКИ

 

Щоб забезпечити гречку всіма необхідними поживними речовинами для здорового росту та врожайності, виробники добрив виводять на ринок спеціалізовані продукти, такі як комплексні добрива "Нітроамофоска-М" від компанії «Тетра-Агро».

 

Переваги комплексних добрив "Нітроамофоска-М":

— "Нітроамофоска" містить оптимальне співвідношення азоту (N), фосфору (P) та калію (K), що забезпечує рослини гречки всіма необхідними поживними речовинами для росту, формування сильної кореневої системи.

—  Спеціально розроблена формула добрив дозволяє рослинам ефективно засвоювати поживні речовини, що підвищує їхню продуктивність та забезпечує рівномірний ріст.

— Застосування "Нітроамофоски-М" під гречку допомагає досягти максимального врожаю з найменшими витратами на добрива.

 

Гречка — це культура, яка вимагає правильного догляду та годівлі, щоб досягти оптимальних результатів. Якщо ви шукаєте спосіб максимізувати врожайність та забезпечити здоровий ріст вашої гречки, не нехтуйте добривами.

 

Чим підживлювати гречку? «Нітроамофоска-М» від «Тетра-Агро» — найкращий вибір для щедрих врожаїв!  Детальну інформацію про всі можливі комбінації "Нітроамофоски-М" та їх вартість ви можете знайти на сторінці Прайс.

 

Для консультації та покупки зв'яжіться з нами за телефоном:

067 313 77 17

066 133 26 77

Наші фахівці з радістю допоможуть вам обрати найкраще для вашого гречаного поля!

 

 

Читайте також:

технологія вирощування гречки
добрива для гречки, нітроамофоска для гречки