• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Як вирощувати сою: вибір мінерального добрива

 

Вирощування сої потребує уваги до деталей, адже від них залежить врожайність та збут продукту. У цій статті ви знайдете відповіді на запитання: 

як вирощувати сою; 

правила підготовки ґрунту для посіву;

чим підживлювати сою; 

правила внесення мінеральних добрив під сою.

Вчені запевняють, що сою почали вирощувати орієнтовно 5-7 тис. років тому, однак коли точно не відомо. У Європі соя як культура для сільського господарства вперше згадується у 1873 році, коли її представили на міжнародній виставці в Австрії. Довший час цій рослині не могли придумати назву, серед варіантів колись розглядали олійний горох та, до прикладу, олійний біб.

Кілька цікавих фактів про сою:

1.    Світове виробництво сої в світі складає майже 336,59 млн тонн, серед виробників у лідерах Бразилія, США, Аргентина.

2.    Лідером ж по споживанні сої є Китай, річне споживання сої в Піднебесній становить 110 мільйонів тонн.

3.    У торгівлі сої та її продуктами в світі задіяно 190 країн.

4.    35-40% вирощеного врожаю сої надходить на світовий ринок. Більша ж частина врожаю залишається в країнах-виробниках.

5.    Експортом сої займаються 53 країни в світі.

Унікальність цієї сільськогосподарської культури в універсальності. Геном цієї культури розшифрували 10 років тому, і сьогодні сою найчастіше в світі піддають генетичним модифікаціям. З неї виготовляють сурогати багатьох інших продуктів – наприклад, молоко, сир, тофу, м’ясо.

Щодо Україні, то за оцінками аналітиків, посівні площі під сою в нас становлять 1,5 млн гектарів, а українські врожаї цієї культури обраховуються в межах 3,2-3,5 мільйонів тонн.

 

ЯК ВИРОЩУВАТИ СОЮ 

 

Дві найголовніші речі, які ви повинні знати після обрання сорту культури — це сезон посіву та особливості підготовки ґрунту до посіву. 

Сезонність: підживлюють міндобриво під сою у квітні-травні місяцях, коли ґрунт прогрівся до 10-15 °C, адже за нижчих температур насіння практично не проростає. Спочатку висівають пізньостиглі сорти й лише в кінці — швидкостиглі.

 

ПОСІВ СОЇ: розташування та попередні культури 

 

Для посіву сої підходять більшість типів ґрунтів, однак є нюанси. Піщані та камінні ґрунти для цієї рослини надто сухі. Найкращий рівень кислотності ґрунту для сої – це від 6,2 до 7,0 pH. Тому ґрунт не повинен бути по кислотності нижче за рН 5,5. Якщо ж у вас така земля потрібно використовувати спеціальне мінеральне добриво для кислих ґрунтів – NPK 9:18:22.

На цю агрокультуру погано впливає затоплення (особливо більше трьох днів), тому ґрунт для сої має мати добрий дренаж. Також майте на увазі, що для легшого збору врожаю поверхня ґрунту має бути вирівняна.

Особливістю сої є те, що на початкових етапах вегетації у цієї рослини розвивається потужна коренева система, відтак ріст самої рослини менш інтенсивний. Тому, щоб був кращий результат та врожай, зважайте, щоб ділянка під сою була малозабур’янена.  

Найкраще сою вирощувати після озимих та ярих зернових попередників. Адже ці рослини швидше за інші культури звільняють поле, тому легше підготувати після них ґрунт. Натомість не бажано сіяти сою після багаторічних зернобобових рослин та соняшника.

У свою чергу соя є добрим попередником для посіву інших культур. Ця рослина залишає по собі ґрунт, насичений азотом, та бульбочковими бактеріями, тому ґрунт після неї має поліпшену структура та добру родючість.

Сою використовують у двопільних сівозмінах, й найкраще після неї вирощувати озиму пшеницю, ярий ячмінь чи кукурудзу. Однак, якщо маєте господарство у північних районах, то майте на увазі, що після пізнього збирання сої не рекомендовано вирощувати на тому місці озимі культури.

 

ОБРОБІТОК ҐРУНТУ ПІД СОЮ

 

Дотримуйтесь правил підготовки ґрунту перед посівом сої, адже від цього буде залежати ефективність дії добрива.

Сою варто сіяти на прогрітому ґрунті всіх типів, окрім кислих та сухих, які мають погану текстуру та низький вміст органічної матерії. Найкраще сою сіяти після пшениці, жита, ячменю, а також кукурудзи, картоплі, буряку. Не радимо сіяти сою після соняшника, гороху, квасолі, нуту та сочевиці. 

Основна робота перед посівом сої полягає у загортанні добрив, післяжнивних решток, покращенні структури ґрунту, нагромадженні вологи та знищення бур’янів. 

Якщо з осені ви не підготували ґрунт, ми радимо застосувати поверхневий обробіток із глибоким рихленням. Також не забудьте вирівняти поле, щоб в майбутньому вносити добриво. А чим підживлювати сою?

 

ТОП-5 ПРАВИЛ ВИРОЩУВАННЯ СОЇ

 

Якщо ви плануєте вирощувати сою, ми зібрали для вас агрогайд – низку важливих правил щодо цієї культури. Ці пункти створені на основі досвіду українських аграріїв. 

Правило 1: українські господарі мають поговірку, що сою сіють, коли яблуня цвіте. Так дійсно є. Цю культуру сіють, коли середньодобова температура сягає +12 °C. Передпосівний фон має бути рівним, і на сьомий день мають з’явитися сходи.

Правило 2: справна техніка. Щоб мінімізувати пошкодження насіння, заздалегідь проведіть технічний огляд посівної техніки. Перевірте, чи не пошкоджує сівалка сої, у разі чого – відрегулюйте норму посіву. І пам’ятайте, що пневматичні сівалки можуть травмувати насіння цієї рослини.

Правило 3: ретельно вивчіть сорт сої. Це потрібно, щоб знати, яку правильну норму посіву застосувати, яка має бути глибина посіву та рекомендована ширина міжряддя.       

Правило 4: кислотність ґрунту. Оптимально вона для вирощування сої має бути на рівні 5,5-7 pH. Якщо цей показник менше 5,5, то оберіть спеціальне мінеральне добриво NPK 9:18:22 для врегулювання кислотності ґрунту.   

Правило 5: потрібно пильнувати та аналізувати всі етапи розвиту рослин сої. І дуже важливо пам’ятати, що урожайність цієї сільськогосподарської рослини залежить від якості добрив та правильного внесення, але аж ніяк не від кількості підживки.

 

ЯК ПІДЖИВЛЮВАТИ СОЮ

 

Для того, щоб визначити чим підживити сою, треба провести аналіз ґрунту, адже від його виснаженості буде залежати вид та кількість мінерального добрива. Підживлювати сою добривами треба в три етапи: основний, передпосівний і підгодівля

Зауважте, що соя поглинає добрива з ґрунту досить рано, тому, щоб покращити врожайність – підгодовуйте рослину вже на етапі цвітіння.

Коли вносити міндобрива під сою? Підживлення сої слід проводити навесні – макроелементами (фосфором, калієм та азотом). 

 

ЧИМ КРАЩЕ ПІДЖИВИТИ СОЮ

 

Внесення міндобрива під сою — це процес, який потребує уваги та правильного підходу. Найчастіше питання, яке хвилює фермерів: яке міндобриво під сою обрати для якісного врожаю? Рішенням багатьох українських аграріїв є мінеральне добриво Нітроамофоска-М від українського виробника «Тетра-Агро». Перевага цього міндобрива у тому, що воно повноцінно живить рослину, адже воно насичене азотом, фосфором та магнієм, які потрібні для якісного врожаю сої, а також вирівнює кислотність (pH) ґрунту. А кислотність безпосередньо впливає на подальшу врожайність. 

 

НОРМИ ВНЕСЕННЯ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ ПІД СОЮ 

 

Перш ніж зрозуміти як правильно вирощувати сою, слід розібратись які елементи впливають на її якість та стрімке зростання. 

 

1. Фосфор — пришвидшує ріст і розвиток рослини.

2. Калій — важливий для регулювання водного режиму та фотосинтезу рослини, захищає від хвороб та стресових факторів. 

3. Магній — сприяє переміщення фосфору у сої, забезпечує процеси дихання, перетворює азот в білок, а також активує ферменти, які забезпечують білковий та вуглеводний обміни. 

 

Вміст NPK мінерального добрива для сої Нітроамофоска-М – 9:18:22. 

Рекомендовані норми внесення Нітроамофоски-М – 200 - 400 кг на 1 га. 

 

Норма внесення залежить від багатьох факторів, зокрема рівня pH. Між іншим, компанія «Тетра-Агро» безкоштовно вимірює кислотність ґрунту вашого господарства та за потреби, може змінити NPK добрива під особливі потреби вашого ґрунту. 

 

ЯК КУПИТИ МІНДОБРИВО ДЛЯ СОЇ

 

Пропонуємо придбати мінеральні добрива Нітроамофоска від «Тетра-Агро» для сої, щоб підвищити рівень врожайності та власного заробітку. Заповніть форму на нашому сайті вже зараз або зв’яжіться з відділом продажу для подальших питань: +38 (067) 313 77 17, +38 (066) 133 26 77, +38 (093) 134 94 06.

 

Читайте також:

— Вирощування сої як бізнес?

— Цікаві факти про сою: в Україні та в світі

—  Як визначити якість добрива?

 

 

міндобрива під сою, як підживлювати сою