• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Вирощування сої як бізнес

Хоча сою почали вирощувати в Україні відносно недавно, вона вже встигла стати однією із найпопулярніших сільськогосподарських культур. У чому секрети вирощування сої та чому дедалі більше людей налагоджують бізнес, пов’язаний із цією рослиною? Про це у нашій статті.  

 

 

ЧИ ВИГІДНО СІЯТИ СОЮ?

 

Сою часто називають “чудо-урожаєм”. Засіяні нею поля є у понад 60 країнах на різних континентах. Все тому, що ця рослина є невибагливою при вирощуванні, дає добрий врожай та цим приносить хороший прибуток аграріям.  

 

Україна входить до десятки провідних країн за масштабами виробництва сої. Можемо спостерігати так званий “соєвий бум”, який з кожним роком набирає обертів. Обсяги вирощування сої в Україні можуть змагатися за першість з-поміж усіх олійних культур лише із соняшником. У 2021 р. соєю було засіяно 1,28 млн га української землі. За даними Держслужби статистики врожайність цієї сільськогосподарської культури була 26,8 ц/га. Це один із найвищих показників за весь досвід вирощування сої українцями. 

 

Здебільшого сою експортують до інших країн. В USDA (Міністерстві сільського господарства США) вважають, що зростання виробничих потужностей та пропозиції щодо сої є добрим поштовхом для ринку та активізовує світову торгівлю. В освоєних родючих українських ґрунтах є значний потенціал для вирощування сої та продажу її як сировини іншим країнам. Проте використовують цю сільськогосподарську культуру і для внутрішніх потреб України. До прикладу, частина українських підприємств виробляє із сої олію та шрот. 

 

Сфери застосування сої 

Соя багата на білок та корисні жири й амінокислоти, тож є дуже поживною і тому такою затребуваною зернобобовою культурою. З неї виготовляють чимало продуктів-замінників, наприклад, м’ясо, молоко, сир, каву, тофу, окару. Вони є значно дешевшими за основні продукти, а також мають популярність серед вегетаріанців. Окрім того, соя чудово підходить для виробництва різних круп, борошна, соусу, соєвого насіння. Соєві боби стають основою не лише для харчових продуктів. Ця рослина має значний потенціал для виготовлення кормів для тварин, біопалива, косметики та використовується для інших технічних та медичних потреб.

 

Вирощування та продаж сої - це прибутково, адже є великий попит на оптові закупівлі. Більше того, за кордоном помітно значне зацікавлення цією унікальною рослиною, тож експорт для українських аграріїв - це вигідна можливість збуту сої. 

 

УМОВИ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ СОЇ

 

Де добре сіяти сою?

Сою добре сіяти на місці озимих та ярих зернових. Їх урожай зазвичай збирають досить рано, порівняно з іншими культурами, тож це дозволяє підготувати ґрунт до посіву сої. Також попередниками можуть бути кукурудза, картопля, цукровий буряк чи інші. Не рекомендують сіяти сою на місці багатолітніх бобових трав, хрестоцвітих, а також зернобобових культур. Не змінювати місце посіву соєвого насіння можна впродовж близько 3 років.

 

Зазвичай соя добре росте майже на усіх типах ґрунту. Але ця зернобобова культура потребує достатньо багато вологи, тож кам’янистий та піщаний ґрунти - не надто вдалий варіант для вирощування сої. Водночас надмірна вологість шкодить цій рослині. Тому варто подбати про дренаж. Важливий для сої і рівень кислотності ґрунту. Він має бути в межах 6,2 - 7,0 pH. Кислотність нижче 5,5 рН є критичною для рослини. У такому випадку для підвищення рівня кислотності застосовують мінеральне добриво NPK 9:18:22. 

 

Сорти

Щоб отримати добрий врожай, слід використовувати сорти сої з різним терміном дозрівання залежно від місцевості та кліматичної зони. Для степової зони найкраще підходять сорти пізньостиглі та середньостиглі. Середньорання соя добре росте в лісостеповій зоні. На території Полісся найкраще сіяти скоростиглу сою. 

 

При виборі сорту варто врахувати погодні умови у вашому регіоні та з’ясувати, чи сорт є стійким до великої кількості вологи або ж навпаки, чи витримує тривалу посуху. Треба звернути увагу і на можливість ураження певного сорту хворобами чи шкідниками. 

 

Коли сіяти сою? 

Сою варто сіяти наприкінці квітня - на початку травня. Оптимальна температура ґрунту - 10-15 °C. Нижчі температури діють згубно на насіння, і воно може просто не прорости. Пізньостиглі сорти сої висівають першими, потім середньо- та ранньостиглі.

 

Норма висіву сої

Щоб робота не була даремною, слід ретельно підійти до питання: скільки насіння висівати. Деякі аграрії вважають, що чим більше та густіше засіяти, тим краще. Проте якість урожаю не завжди залежить від цього. Ключовими факторами для встановлення норми висіву сої є погодні та кліматичні умови, а також сорт рослини, а особливо час її стиглості. 

На території, де є достатня кількість опадів, можна висівати сою досить щільно. Адже рослини матимуть вологу і не будуть конкурувати за неї. Натомість у регіонах, яким притаманна посуха, варто сіяти негусто, щоб усі рослини могли мати доступ до води.

У лісостеповій зоні доцільно сіяти від 400 до 550 тис/га (залежно від зволоження). Схожу кількість потребує й соя на Поліссі: 400-450 тис/га. У степовій зоні, де опадів зазвичай менше, варто сіяти від 300 до 450 тис/га. Ранні сорти сої сіють більш густо (близько 600-700 тис/га), середньостиглі сорти - рідше (450-550 тис/га). Норма висіву сої в кг залежить від ваги насіння, його якості. У середньому сіють від 70 до 130 кг/га.

 

Інтенсивна технологія 

Інтенсивна технологія вирощування сої має на меті збільшити та покращити її врожайність. Етапи підготовки та власне сівби є ключовими при використанні інтенсивної технології. Одним із варіантів для збільшення ефективності посівів є інкрустація соєвого насіння. Це процес обробки насінин тонкою плівкою та збагачення корисними речовинами. Таким чином утворюється своєрідний щит-захист, що оберігає від руйнівних зовнішніх впливів, а також живить рослину необхідними елементами. Інкрустація дозволяє збільшити врожайність сої на 10-20%. Які саме добрива чи препарати використовувати при інтенсивній технології вирощування сої, залежить від типу ґрунту, його властивостей, а також сорту сої. Працівники компаній, які продають такі мікроелементи для підвищення ефективності посіву сої, зможуть порадити, що підійде у вашому випадку.

 

Отож перед тим, як починати свою діяльність, обов’язково сформуйте бізнес план вирощування сої. Продумайте всі деталі цього заняття та зважте наявні і необхідні ресурси.  

Не забудьте перевірити та подбати про:

сорт сої

місце для висіву:

  тип ґрунту

  його кислотність

 його вологість

 рослини-попередники

час висіву

норму висіву

необхідні добрива

 


Більше інформації: «Як вирощувати сою: вибір мінерального добрива»


 

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИСІВУ СОЇ

 

Виробництво сої в Україні є дуже перспективним. Одним із напрямів щодо переробки сої є створення соєвого шроту. Його виготовляють в Україні в дедалі більших масштабах. Соєвий шрот активно використовується для кормів сільськогосподарських тварин, для біопалива тощо. Зростає й запит на експорт такої продукції. Також за кордоном соя користується популярністю як недорогий білковмісний продукт. Тому проблем із тим, куди збувати зібраний урожай сої, зазвичай не виникає. Частина українських бізнесменів задумуються про те, щоб, окрім вирощування сої, займатися також її переробкою та виготовляти готову продукцію з доданою вартістю. Також останніми роками спостерігається тенденція: власники малих сільськогосподарських угідь частіше за великих підприємців починають займатися “соєвим бізнесом”. 

 

Українці є одними з найуспішніших у світі щодо селекції сої. «Реєстр сортів рослин України» налічує понад 60 різних сортів цієї зернобобової культури. 

 

Ще однією перевагою та перспективою є засівання сої для економії на добриві для наступних сільськогосподарських культур. Річ у тім, що коренева система сої містить бульбочкові бактерії, які забезпечують живлення ґрунту азотом. Тож вирощування сої допомагає збагатити ґрунт корисними елементами природним способом та зекономити на внесенні добрив для інших рослин, які будуть рости на цьому ж місці. Окрім азоту, площа, що була засіяна соєю, місить також фосфор та калій, які є корисними для багатьох культур. 

 

З-поміж проблем вирощування сої можна виокремити потребу у її регулярному зволоженні. У посушливих регіонах потрібно встановлювати системи зрошування, які замінятимуть природні опади. А це досить дорого, і не всі господарства можуть дозволити таку розкіш. Ще одна проблема - відсутність державного страхування посівів сої.

 

ВКЛАДЕННЯ, СОБІВАРТІСТЬ ТА ПРИБУТОК

 

Соя належить до високомаржинальних культур. При правильній підготовці до посіву та догляді за рослиною, а також сприятливих погодніх умовах можна отримати щедрий урожай та хороший прибуток. 

 

В середньому собівартість вирощування сої в розрахунку на 1 гектар становить 6500 грн. Товарна соя коштує близько 14 000 грн (з ПДВ) за тонну. Тож можна підрахувати, яку приблизну суму вдасться заробити на вирощуванні сої. 

 

 

Варто звернути увагу, що зазвичай частина витрат на вирощування сої іде на полив, особливо в посушливих регіонах. Проте ця вартість нівелюється завдяки тому, що соя є добрим попередником для інших культур, адже залишає в ґрунті чимало поживних речовин. Тож після сої можна сіяти, до прикладу, озимий ячмінь. І ці дві культури сумарно дають більший прибуток. 

 

Соя — це чудовий, а головне вигідний вибір для представників сільського господарства. Звісно, підприємцям з досвідом засівання схожих культур буде легше зорієнтуватися в особливостях сої, адже вони вже більш знайомі з ринком. Проте і починати свій сільськогосподарський бізнес із сої теж непогана ідея, бо це невибаглива рослина, сировина якої є дуже популярною у світі, тож вирощування сої може принести значний прибуток. 

 

ЯК ЗРОБИТИ БІЗНЕС БІЛЬШ ПРИБУТКОВИМ?

 

Захистити сою від шкідників, зробити її стійкою до хвороб, покращити розвиток рослин та цим сприяти кращій якості врожаю і відповідно збільшенню прибутку допоможуть добрива. Щоб обрати відповідну поживу та визначити необхідну її кількість, потрібно з’ясувати стан ґрунту до посіву. 

 

Українська компанія Тетра-Агро пропонує мініральне добриво Нітроамофоска-М для збагачення сої корисними мікроелементами. Воно має популярність серед фермерів, які вирощують сою, адже це добриво дає рослині комплексне живлення. Нітроамофоска-М містить азот, фосфор, магній, які збагачують сою та допомагають забезпечити справді якісний урожай. Це добриво потрібно вносити в середньому від 200 до 400 кг на 1 га., залежно від особливостей ґрунту. До слова, компанія «Тетра-Агро» може допомогти із підбором добрива саме для вашого ґрунту, безоплатно вимірявши його кислотність.

 

Викладачі та студенти Львівського національного аграрного університету протягом 3 років досліджували вплив Нітроамофоски-М від компанії “Тетра-Агро” на сою. У результаті внесення добрива рослини були здоровіші, мали прискорену швидкість проростання, збільшилася кількість бобів та насінин порівняно із контрольним варіантом. Детальніше про це дослідження та його результати дивіться у відео: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=FGKs24_z2Lk 


Для кращого вражаю сої та отримання більшого прибутку рекомендуємо придбати мінеральні добрива Нітроамофоска від українського виробника «Тетра-Агро». Купити можна дуже легко, заповнивши форму на сайті або зателефонувавши у відділ продажу для уточнень чи запитань: +38 (067) 313 77 17, +38 (066) 133 26 77, +38 (093) 134 94 06.

Додатково безкоштовно пропонуємо послугу — агрохімічний аналіз грунту для визначення кислотності.

 

Читайте також: 

Типи грунтів: як підвищити родючість

Як визначити якість добрива?

— Яку культуру сіяти у 2023-му році? Поради та рекомендації від аграріїв?

вирощування сої як бізнес