• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Цікаві факти про СОЮ: у світі та в Україні

Про сою жартують, що вона аналог всього! Адже, дійсно, ця унікальна  рослина ідеальний замінник безлічі продуктів харчування, наприклад, найпопулярніших - молока чи ковбаси. Людство навчилося додавати сою ледь не всюди, бо смакові якості дозволяють сої бути “непомітним” складником багатьох продуктів, а головний її привілей - ціна. У цій статті ми познайомимо вас з найцікавішими фактами про сою, а також поговоримо про користь та шкоду сої.

 

 

Цікаві факти про походження сої

 

Вчені виявили, що соєві боби на нашій планеті збирали ще в ІІІ-V тис. до н.е. Тобто це одна з найдавніших культур. Перші археологічні згадки про обробіток сої належать прадавній китайській літературі. Не дивно, адже Китай і досі “з'їдає” найбільше соєвих бобів. Страви їх національної кухні не обходяться без цього продукту. А місце походження сучасної сої - країни південно-східної Азії.

 

Соя: кліматичний пояс

 

Соя любить вологу та тепло - добре зволожений і теплий ґрунт необхідний для всіх циклів розвитку культури. В кліматичний пояс сої входять ті території, де випадає від 400 до 760 мм опадів на рік, а також вегетаційний період триває від 100 до 140 днів. В Україні карта вирощування сої фактично займає всі регіони нашої держави. Наприклад, на чорноземах і каштанових ґрунтах Півдня за умов зрошення теж збирають високі врожаї сої. Провідні спеціалісти агросектору зауважують, що соя добре росте там, де вирощують кукурудзу на зерно. І це не випадковість, оскільки ці обидві культури мають практично однакові вимоги щодо ґрунтово-кліматичних передумов. 

Факти про склад сої

 

Соєвий біб практично на 50% складається з білка, може містити до 25% жиру та 1% лецитину. Також наявні в соєвих бобах амінокислоти роблять цю культуру поживною і популярною. Насіння сої проростає швидко, всього за 4-5 днів якщо температурний режим в межах 20-22 °C. Це найвища бобова рослина. Однак спека негативно впливає на ріст рослин. Весняні та осінні приморозки соя переносить гідно, якщо це не більше 5 градусів морозу.

 

 Факти про вирощування сої в Україні

 

Площа вирощування сої в Україні у 2021 році сягала 1,28 мільйонів гектарів. Найбільше цю культуру вирощують на заході Україні, де вологий клімат підходить для сої. Однак площі посівів сої змінюються щороку з огляду на рентабельність та сорти для вирощування. Державний реєстр сортів рослин України налічує понад 60 видів сої. Загалом, рослина не є примхливою у вирощуванні, і вигідна в плані прибутку. Українські господарства часто використовують сою, як ефективний та екологічний спосіб підвищення родючості ґрунту. Адже в сівозміні ця культура є чудовим попередником для більшості нових посівів. Завдяки бульбочковим бактеріям соя накопичує в землі до 200 кг/га азоту. Таким чином після сої підвищується врожайність наступної культури.

В основному українська соя йде на експорт у Європу. Там вона виграє перед конкурентами з позиції ціна-якість. Агроексперти зазначають, що попри війну, на українську сою в Європі збережеться високий попит.

 

Цікаві факти про сою у світі

 

Понад 60 країн зараз активно вирощують сою. Щороку цей показник має тенденцію до зростання. А лідерами з вирощування сої є США та Бразилія. Натомість Китай та інші країни Азії скуповують понад 70% світового виробництва сої. Левова частка сировини йде на виробництво надзвичайно популярного там соєвого соусу. Світова торгівля соєю сягає понад 100 млн тонн і наближається за масштабами до торгівлі пшеницею.

 

 

Цікаві наукові факти

 

Вперше геном сої розшифрували не так вже й давно - лише у 2010 році. Виявилося, що його інформаційна вага 1115 мегабайт. Це небагато. В порівнянні з іншими культурами, соя найчастіше піддається експериментам генетиків, вони виводять нові сорти, вдосконалюють смакові якості та стійкість насіння до погодних умов та шкідників.

 

Цікаві факти про користь та шкоду сої

 

Соя – джерело білка. За своїм складом майже не поступається тваринному білку. Один з основних корисних ефектів від споживання сої зменшення холестерину в крові. Щоправда, щоб досягти бажаного результату, сої в денному раціоні має бути не менше 25 грам.

 

Соя та добрива

 

Зараз чимало господарств перейдуть чи повернуться до вирощування сої, оскільки вона потребує менше азотних добрив та пестицидів, ніж більшість інших рослин. А це ж суттєва економія грошей! Крім того, щоб не переплачувати двічі чи більше – варто одразу вибирати якісне, сертифіковане міндобриво. Наприклад, вплив “Нітроамофоски-М” української компанії “Тетра-Агро” на сою тестували і перевіряли впродовж трьох років. Результати дослідів на базі Львівського національного аграрного університету показали, що соя після внесення добрива Нітроамофоска швидше проростає, має більше бульбочок, є стійкою до шкідників та температурних перепадів.

Найкращі результати добриво “Нітроамофоска-М” показало в нормі 4 центнери на гектар. 

 


Більше інформації: «Як вирощувати сою: вибір мінерального добрива»


 

Наголошуємо, сьогодні крім традиційних NPK є важливим додавання і мікроелементів. Адже це повний комплекс всіх необхідних вітамінів для успішного вирощування будь-якої рослини. Саме тому, комплексні мінеральні добрива “Нітроамофоска-М” вже багато років поспіль є незамінними для багатьох українських агрохолдингів та сільськогосподарських підприємств.

 

Проконсультуватися, підібрати мінеральне добриво індивідуально для вашого господарства, переглянути ціни на мінеральні добрива та домовитися про зручні Вам умови оплати і доставки можна за телефоном: (067) 673 33 93.

 

Читайте також: 

 Вирощування сої як бізнес

Досвід українських аграріїв: як обрати мінеральне добриво

— Транспортування та зберігання NPK-добрив від “Тетра-Агро”

  

походження сої, кліматичний пояс сої
найвища бобова рослина