Про сою жартують, що вона аналог всього! Адже, дійсно, ця унікальна рослина ідеальний замінник безлічі продуктів харчування, наприклад, найпопулярніших - молока чи ковбаси. Людство навчилося додавати сою ледь не всюди, бо смакові якості дозволяють сої бути “непомітним” складником багатьох продуктів, а головний її привілей - ціна. У цій статті ми познайомимо вас з найцікавішими фактами про сою, а також поговоримо про користь та шкоду сої.
Цікаві факти про походження сої |
Вчені виявили, що соєві боби на нашій планеті збирали ще в ІІІ-V тис. до н.е. Тобто це одна з найдавніших культур. Перші археологічні згадки про обробіток сої належать прадавній китайській літературі. Не дивно, адже Китай і досі “з'їдає” найбільше соєвих бобів. Страви їх національної кухні не обходяться без цього продукту. А місце походження сучасної сої - країни південно-східної Азії.
Соя: кліматичний пояс |
Соя любить вологу та тепло - добре зволожений і теплий ґрунт необхідний для всіх циклів розвитку культури. В кліматичний пояс сої входять ті території, де випадає від 400 до 760 мм опадів на рік, а також вегетаційний період триває від 100 до 140 днів. В Україні карта вирощування сої фактично займає всі регіони нашої держави. Наприклад, на чорноземах і каштанових ґрунтах Півдня за умов зрошення теж збирають високі врожаї сої. Провідні спеціалісти агросектору зауважують, що соя добре росте там, де вирощують кукурудзу на зерно. І це не випадковість, оскільки ці обидві культури мають практично однакові вимоги щодо ґрунтово-кліматичних передумов.
Факти про склад сої |
Соєвий біб практично на 50% складається з білка, може містити до 25% жиру та 1% лецитину. Також наявні в соєвих бобах амінокислоти роблять цю культуру поживною і популярною. Насіння сої проростає швидко, всього за 4-5 днів якщо температурний режим в межах 20-22 °C. Це найвища бобова рослина. Однак спека негативно впливає на ріст рослин. Весняні та осінні приморозки соя переносить гідно, якщо це не більше 5 градусів морозу.
Факти про вирощування сої в Україні |
Площа вирощування сої в Україні у 2021 році сягала 1,28 мільйонів гектарів. Найбільше цю культуру вирощують на заході Україні, де вологий клімат підходить для сої. Однак площі посівів сої змінюються щороку з огляду на рентабельність та сорти для вирощування. Державний реєстр сортів рослин України налічує понад 60 видів сої. Загалом, рослина не є примхливою у вирощуванні, і вигідна в плані прибутку. Українські господарства часто використовують сою, як ефективний та екологічний спосіб підвищення родючості ґрунту. Адже в сівозміні ця культура є чудовим попередником для більшості нових посівів. Завдяки бульбочковим бактеріям соя накопичує в землі до 200 кг/га азоту. Таким чином після сої підвищується врожайність наступної культури.
В основному українська соя йде на експорт у Європу. Там вона виграє перед конкурентами з позиції ціна-якість. Агроексперти зазначають, що попри війну, на українську сою в Європі збережеться високий попит.
Цікаві факти про сою у світі |
Понад 60 країн зараз активно вирощують сою. Щороку цей показник має тенденцію до зростання. А лідерами з вирощування сої є США та Бразилія. Натомість Китай та інші країни Азії скуповують понад 70% світового виробництва сої. Левова частка сировини йде на виробництво надзвичайно популярного там соєвого соусу. Світова торгівля соєю сягає понад 100 млн тонн і наближається за масштабами до торгівлі пшеницею.
Цікаві наукові факти |
Вперше геном сої розшифрували не так вже й давно - лише у 2010 році. Виявилося, що його інформаційна вага 1115 мегабайт. Це небагато. В порівнянні з іншими культурами, соя найчастіше піддається експериментам генетиків, вони виводять нові сорти, вдосконалюють смакові якості та стійкість насіння до погодних умов та шкідників.
Цікаві факти про користь та шкоду сої |
Соя – джерело білка. За своїм складом майже не поступається тваринному білку. Один з основних корисних ефектів від споживання сої — зменшення холестерину в крові. Щоправда, щоб досягти бажаного результату, сої в денному раціоні має бути не менше 25 грам.
Соя та добрива |
Зараз чимало господарств перейдуть чи повернуться до вирощування сої, оскільки вона потребує менше азотних добрив та пестицидів, ніж більшість інших рослин. А це ж суттєва економія грошей! Крім того, щоб не переплачувати двічі чи більше – варто одразу вибирати якісне, сертифіковане міндобриво. Наприклад, вплив “Нітроамофоски-М” української компанії “Тетра-Агро” на сою тестували і перевіряли впродовж трьох років. Результати дослідів на базі Львівського національного аграрного університету показали, що соя після внесення добрива Нітроамофоска-М швидше проростає, має більше бульбочок, є стійкою до шкідників та температурних перепадів.
Найкращі результати добриво “Нітроамофоска-М” показало в нормі 4 центнери на гектар.
Більше інформації: «Як вирощувати сою: вибір мінерального добрива»
Наголошуємо, сьогодні крім традиційних NPK є важливим додавання і мікроелементів. Адже це повний комплекс всіх необхідних вітамінів для успішного вирощування будь-якої рослини. Саме тому, комплексні мінеральні добрива “Нітроамофоска-М” вже багато років поспіль є незамінними для багатьох українських агрохолдингів та сільськогосподарських підприємств.
Проконсультуватися, підібрати мінеральне добриво індивідуально для вашого господарства, переглянути ціни на мінеральні добрива та домовитися про зручні Вам умови оплати і доставки можна за телефоном: (067) 673 33 93.
Читайте також:
— Досвід українських аграріїв: як обрати мінеральне добриво
— Транспортування та зберігання NPK-добрив від “Тетра-Агро”