Сівозміна: формула успішних чергувань зернових та овочевих культур

Сівозміна це почерговість вирощування рослинних культур на одній і тій самій площі. У цій статті ми допоможемо вам освоїти правила чергування зернових та овочевих культур. Чому це важливо? Бо якість і кількість врожаю залежить безпосередньо від вдалої організації сівозмін.

Одні рослини спустошують ґрунт від певних поживних речовин, але натомість вивільняються інші. Це закономірний процес, під який аграрію треба підлаштуватися. І відповідно до цього чергувати вирощування рослин. Ось декілька причин навіщо організовувати сівозміни:

 щоб уникнути виснаження і спустошення ґрунтів

 щоб у ґрунті не накопичувались шкідники, бур’яни та хвороби після довгого перебування одних і тих самих рослин

 щоб відбувалося природне оновлення родючості землі

щоб рослини сповна вбирали добрива і поживні речовини з ґрунту

Коли сівозміна організована правильно, то попередня культура сприяє доброму розвитку наступної. Серед головних принципів чергування культур – вибір рослин-попередників і коректне поєднання рослин.

Не можна висівати близькі за походженням культури підряд – бобові після бобових

 Існує два види чергування:

 часове (щорічна чи періодична заміна культур на тій самій площі)

 територіальне (тут сівозміна розділена на поля, де щорічно висівають ті, чи інші культури. А на кожному полі вони чергуються в часі)

 

Сівозміна після картоплі

 

Картопля не дуже вибагливий коренеплід і може вдало вирощуватись на одному полі кілька сезонів. Але з кожним роком обсяг врожаю і розмір плодів буде зменшуватись, а якість гіршатиме. Картопля добре родить на ґрунтах з високим вмістом фосфору та калію. Відповідно ці елементи вона споживає з землі найбільше. Тому перед посадкою нових культур, доречно підживити землю добривом з цими елементами.

Отож, на місці картоплі сіємо:

Жито, ріпак, горох, овес, гірчицю, буряки, ріпу, шпинат, редьку, кабачки, гарбузи, огірки, бобові, капусту чи цибулю

Після картоплі не можна садити, сіяти всі овочі сімейства пасльонових. Бо вони схильні до однакових захворювань:

Помідори, баклажани, перець

По сусідству з картоплею корисно посіяти квасолю, капусту, часник, шпинат, кукурудзу, перець. 

А от садити біля картоплі помідори, гарбузи, огірки чи соняшник - заборонено, так можна заразити картоплю фітофторою!

 

Сівозміна після сої

 

Сою часто сіють на одному полі два чи три роки підряд. Вона хороший попередник для інших культур, бо сприяє збагаченню ґрунту азотом.  Після сої найкраще сіяти:

Кукурудзу, соняшник, озимий ріпак та пшеницю

А от сіяти сою по сусідству біля соняшника не треба.  Оскільки в них може бути спільне захворювання – склеротиніоз (біла гниль).

 

Сівозміна після кукурудзи

 

Після вирощування кукурудзи на полі залишається багато органічних решток, які збагачують землю азотом. Ще один плюс ґрунту після кукурудзи – мало бур’янів. Проте землю від залишків кукурудзи треба добре «відчищати», а тому традиційно аграрії  опісля механічно готували поле до посіву. Раніше кукурудзу на зерно вважали не надто хорошим попередником для озимих зернових, бо її пізно збирають. Але кліматичні умови змінюються. Отже, що сіють після кукурудзи:

Жито, овес, озиму пшеницю

Вважається, що покрив із залишків кукурудзи дозволяє пшениці краще перезимувати.

 

Сівозміна після соняшника

 

Соняшник часто називають «вбивцею» чорноземів, мовляв він виснажує ґрунт. Справді, ця культура витягує з поля максимум поживних речовин, особливо азот, а також запаси вологи. Але найновіші наукові дослідження показують, що наприклад, ріпак, кукурудза та озима пшениця виносять з ґрунту більше поживних речовин, ніж сонях. Втім, якщо після соняшника буде не пасовище, то просто необхідно вносити мінеральні добрива.

Досвідчені аграрії навчилися успішно вирощувати озимину після соняшника. Рослинні залишки соняшнику містять калій і магній, і це позитивно впливає на наступний врожай.

Краще не сіяти соняшник після квасолі, гороху, ріпаку і сої, бо ці культури мають з ним однакові хвороби

А от повертати вирощування соняшника на старе місце варто аж через 6-8 років!

 

Сівозміна після ячменю

 

Ідеальна формула сівозміни ячменю – це правильне поєднання широколистих і злакових культур. Тобто після ячменю найкраще сіяти широколисті:

Соняшник, ріпак, сою, цукровий буряк. А також бобові, олійні культури та овочі

Не можна вирощувати після ячменю будь-які види злакових:

Ячмінь, пшеницю, кукурудзу, овес, жито, просо, сорго

Ця таблиця допоможе краще зрозуміти процес сівозміни. Ми вибрали найпопулярніші овочеві рослини

Культура

Найкращий попередник

Поганий попередник

огірок

бобові, цибуля, томати, капуста

гарбуз, баклажан,

квасоля, морква

капуста

картопля, бобові, томат, цибуля, морква,

огірки, редька, ріпа, буряк

кабачок

бобові і картопля

капуста, баклажани, томати

помідор

білокачанна і цвітна капуста, огірок, кабачок, гарбуз

Болгарський перець, пасльонові

буряк червоний

зелень, огірки, бобові

томати і картопля

морква

картопля, капуста. Більшість бобових

квасоля, салат

картопля

огірок, кабачок, гарбуз, бобові, коренеплоди

томати, перець, баклажани

 

Підживлення сільськогосподарських культур при сівозміні

 

Є одне негласне правило: хочеш отримати гарний врожай – мусиш «підгодувати» землю потрібними елементами! Внесення мінеральних добрив при сівозміні має прямий вплив на розвиток овочевих та зернових культур. Але  треба знати і розуміти принципи застосування добрив після різних рослин-попередників. Наприклад, бобові збагачують ґрунт азотом, тому після них немає потреби давати велику кількість азотних добрив для нових насаджень. Натомість після вирощування соняшника обов’язково треба удобрити землю азотом. Фосфорні добрива особливо важливі при недостатньому зволоженні земель. При сівозміні для ріпаку важливий такий елемент як сірка, тому система удобрення має її містити. Тобто, при сівбі різних культур і за різних умов, потреба в мінеральних добривах відповідно буде різною. Для підживлення культур при сівозміні треба враховувати такі нюанси, як агрохімічні властивості і склад і добрив:

— форма діючої речовини

— розчинність і винос елементів живлення

— взаємодія міндобрив з ґрунтом

— вплив на агрохімічні характеристики ґрунту

Підбирати склад і дозу мінеральних добрив треба індивідуально для кожного господарства.

 

Компанія «Тетра-Агро» надає безкоштовну послугу – аналіз ґрунту. Це аналіз стану вашого поля. Зокрема наші спеціалісти визначають рівень кислотності ґрунту, і вже після цього підбирають склад комплексного мінерального добрива «Нітроамофоска-М» конкретно під потреби вашого господарства. Ми допоможемо розрахувати систему застосування NPK під заплановану вами культуру. Просто зателефонуйте нам (066) 133 26 77.

 

Також читайте:

Мінеральні добрива на осінь