Часник — це одна з важливих сільськогосподарських культур в Україні, що вирощується не тільки для власного споживання, але і для комерційного виробництва. Ця рослина відома своєю високою популярністю в українській кухні, а також своїми корисними властивостями.
ВИРОЩУВАННЯ ЧАСНИКУ ЯК БІЗНЕС
Чи вигідно вирощувати часник в Україні? Незважаючи на широке застосування та ідеальні умови для цієї культури, часник не отримав широкого визнання та популярності в українському сільському господарстві. Він все ще залишається нішевою культурою, промислове вирощування часнику у нас не є популярним: близько 90% усього врожаю вирощується дрібними фермерськими господарствами, або взагалі на приватних ділянках.
Говорячи про міжнародний ринок, то Китай залишається беззаперечним лідером у світовому виробництві часнику. Звернемось до статистики: в Україні виробляється 200 тис. тонн часнику, коли Китай продукує 12 млн тонн щорічно. Китайський часник забезпечує близько 80% світового товарообороту із загальним обсягом експорту у понад 2,25 млн тонн.
На європейському ринку найбільшим гравцем є Іспанія, яка у 2022 році продала близько 200 тис. тонн часнику за кордон. Однак, зараз тенденція дещо відрізняється: у зв’язку із несприятливими погодними умовами близько 30% посіяного іспанського часнику не зібрано, таким чином і ситуація на міжнародному ринку змінилася.
Враховуючи сприятливий клімат та високий попит на часник, Україна займає лише 12 місце у світі за виробництвом цієї культури. Цих об’ємів є недостатньо навіть для внутрішнього ринку, не згадуючи вже про експорт: найчастіше ми імпортуємо часник з Китаю – у 2023 році 80% імпорту було саме із Піднебесної. Експерти зауважують, що закордонний часник поступається українському за смаком та гостротою, однак часто саме імпортна сировина є дешевшою.
Підсумуємо, що бізнес вирощування часнику може стати вигідним, адже як в Україні, так і за кордоном зберігається стабільний попит на цю рослину. В даний час часник вирощується на площі 500 га. Наразі вітчизняних виробничих потужностей не вистачає, аби задовільнити усіх внутрішніх споживачів, тому у бізнесу є можливість зайняти цю нішу.
Говорячи про рентабельність вирощування часнику, варто не забувати про такий показник, як врожайність часнику з 1 га. Експерти зауважують, що аби отримати прибуток, урожайність часнику має стартувати від 6 тонн з гектара.
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ЧАСНИКУ
Вирощування часнику — це важливий та цікавий сегмент сільськогосподарської діяльності в Україні. Ця культура вимагає уваги до деталей, але може приносити високі врожаї та прибуток аграріям.
Озимий чи ярий — який обрати?
Озимий часник важчий у вирощуванні, адже він вимагає додаткового догляду перед зимою та має більші ризики загинути через несприятливі погодні умови. Однак, урожайність озимого часнику є вищою, порівняно із ярим.
З іншого боку, вирощування ярого часнику є технологічно простішим і він краще зберігається, але має меншу врожайність та дрібніші розміри зубків. Вибір між ними залежить від кліматичних умов, ресурсів та ринкових потреб, і багато фермерів розвивають обидва види часнику для різноманітності та вигідності виробництва.
Агротехніка вирощування часнику
Найбільш оптимальною ділянкою для вирощування часнику стане сонячне місце з пухким та добре дренованим ґрунтом. Часник не виносить застою води – це загрожує підгниванням коренів, розвитком грибкових інфекцій, і, як наслідок, загибеллю рослини.
Важливо подбати і про правильний кислотно-лужний режим ґрунту – дана культура найкраще росте на ґрунтах із нейтральним pH, а підвищена кислотність згубно впливатиме на урожайність часнику.
Читайте також: Все про кислотність ґрунтів.
Не забувайте про правила сівозміни: не рекомендується висаджувати часник на одній і тій ж ділянці протягом 3-4 років. Найкращими попередниками для часнику будуть картопля, гарбузи та кабачки, а також капуста і бобові. Найгіршим попередником вважається цибуля, а також варто уникати висадки часнику після моркви, огірків та помідорів.
Які секрети вирощування часнику? Одним із найважливіших етапів підготовки до вирощування часнику є вибір оптимального сорту. В Україні поширено їх немало, однак найбільш розповсюдженим є сорт Любаша. Він є морозо- та посухостійким, володіє підвищеним імунітетом до грибкових інфекцій, а також гарно зберігається. Окрім Любаші, наші аграрії часто використовують Софіївський, Дюшес, Харківський Фіолетовий та Прометей.
Технологія вирощування ярого часнику є подібною до озимого, але є деякі важливі відмінності. Оптимальний період для посадки озимого часнику настає, коли температура ще залишається в межах плюсових значень, але вже не перевищують +7-10°C, перед першими заморозками. Відповідно, час висадки залежить від регіону: чим південніше, тим пізніше починається висівання. Протягом цього часу зубці часнику активно формують кореневу систему, а надземна частина практично не росте.
Для ярого часнику, посадку рекомендується проводити весною, коли ґрунт вже прогрівається до +7-9°C. Важливо вберегти рослини від сильних заморозків для успішного старту у новому вегетаційному сезоні.
Глибина посадки озимого часнику залежить від типу ґрунту, і зазвичай становить близько 5-7 см з інтервалом близько 8-10 см між ними із міжряддям у 30-40 см. Посадка ярого часнику відбувається на глибину 2-3 см, оскільки весною він потребують швидкого старту — така глибина дозволяє рослинам швидше виходити на поверхню ґрунту.
ПІДЖИВЛЕННЯ ЧАСНИКУ
Перед посадкою часнику важливо звернути увагу на аналіз ґрунту — він є першим та ключовим кроком у створенні сприятливих умов для часнику. Під час аналізу слід визначити кислотність ґрунту та концентрацію поживних речовин.
Після дослідження слід приступити до підготовки ґрунту. Внесення органічного добрива дозволяє поліпшити структуру ґрунту, забезпечити його вологопроникність та постачити рослинам необхідні макро- та мікроелементи. Однак, якщо ви вносили органічні добрива для попередників часнику, цьогоріч вносити їх не потрібно. В той же час важливо внести мінеральні добрива під часник.
У період вегетації, коли часник активно росте, після виходу ростків рекомендується внести азотовмісні добрива. Традиційно підживлення часнику весною відбувається сечовиною та кардамідом. У період формування головок настає час для внесення фосфорно-калійних добрив. Це сприятиме якісному розвитку цибулин часнику та позитивно вплине на їхнє зберігання. Однак, найкращих результатів досягають аграрії, які застосовують на своїх полях комплексні трьохкомпонентні добрива під культивацію.
Загалом, вирощування часнику — це процес, який вимагає уваги до деталей, але може призвести до високих врожаїв та вигідного бізнесу в Україні. Важливо дотримуватися вищезазначених кроків та враховувати вимоги окремих сортів для досягнення успіху в цій галузі.
НІТРОАМОФОСКА ПІД ЧАСНИК
Чим підживити часник?
Нітроамофоска є складним мінеральним добривом, яке містить азот (N), фосфор (P), та калій (K). Це добриво використовується для підживлення рослин та покращення родючості ґрунту. Під часником нітроамофоска може бути використана для забезпечення рослин необхідними поживними речовинами на різних етапах вегетації.
Основні компоненти нітроамофоски та їхні впливи на рослини:
— Азот (N): сприяє активному росту та розвитку зелених частин рослини, включаючи листя.
— Фосфор (P): підтримує формування кореневої системи, розвиток квітів та насіння, забезпечує енергетичний обмін рослини.
— Калій (K): відповідає за стійкість до стресових умов, сприяє формуванню та розвитку бульб часнику.
Нітроамофоска для часнику: наукові дослідження
На базі Львівського національного аграрного університету (тепер – Львівський національний університет природокористування) було проведено низку дослідів стосовно формування урожайності та якості озимого часнику залежно від застосування комплексного добрива «Нітроамофоска-М» (NPK 9:18:22). Детальніше розглянути результати дослідження ви можете у таблиці 1 та таблиці 2.
Таблиця 1.
Структура врожаю озимого часнику за внесення комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М за 2019 р.
Варіант |
Кількість зубків у цибулині, шт |
Середня маса цибулини, г |
Середня маса зубка, г |
Товарність, % |
---|---|---|---|---|
1) без добрив – контроль |
5,7 |
38,7 |
6,8 |
96,5 |
2) аміачна селітра (100 кг/га) – фон |
5,6 |
45,1 |
8,1 |
96,9 |
3) фон + Нітроамофоска-М (200 кг/га) |
5,5 |
46,4 |
8,4 |
97,8 |
4) фон + Нітроамофоска-М (400 кг/га) |
5,8 |
51,5 |
8,9 |
98,4 |
5) фон + Нітроамофоска-М (600 кг/га) |
5,7 |
58,2 |
10,2 |
98,9 |
6) фон + Нітроамофоска-М (800 кг/га) |
5,6 |
61,8 |
11,0 |
98,6 |
Характерною особливістю будь-якого сорту часнику є кількість зубків у цибулині (головці). Із отриманих даних видно (табл. 1), що кількість зубків між варіантами досліду суттєво не відрізнялася і коливалася від 5,5 шт. цибулин до 5,8 шт. Тоді як середня маса цибулин часнику значно відрізнялася за нормами внесення Нітроамофоски-М. Так, на контролі середня маса цибулин часнику становила 38,7 г, тоді як за внесення 100 кг аміачної селітри та 400 кг Нітроамофоски-М на гектар маса головки часнику зросла на 12,8 г, або ж 33%.
Таблиця 2.
Вплив мінеральних добрив Нітроамофоски-М на урожайність
озимого часнику за 2019 р., т/га
Дослідження показало, що за внесення трьохкомпонентного міндобрива «Нітроамофоска-М» підвищувалась урожайність озимого часнику. Таким чином, при внесенні NPK у нормі 200 кг/га урожайність склала 7,25 т/га, що вище за контроль на 1,14 т/га, або 18,6%. Високу урожайність часнику (9,36 т/га) одержали за внесення Нітроамофоски-М у нормі 600 кг/га, що вище порівняно до контролю на 3,25 т/га, або 49%.
Застосування нітроамофоски під часник гарантує вам позитивні результати, забезпечуючи підвищення врожаю. Детальну інформацію про всі можливі комбінації "Нітроамофоски-М" та їх вартість ви можете знайти на сторінці Прайс.
Зателефонуйте нам для одержання консультації та допомоги у виборі найкращих добрив для ваших культур:
Читайте також:
— Особливості вирощування та підживлення цибулі