• Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива
  • Тетра-Агро, міндобрива, добрива

Яку культуру сіяти у 2023-му році? Поради та рекомендації від аграріїв

Війна диктує нові реалії. Очевидно, що в новому сезоні більшість аграріїв кардинально змінять свій бізнес. Головна стратегія сьогодні – навіть не прибуток, а виживання. Тож у цій статті поговоримо про те, яким буде аграрний 2023-й, що сіятимуть та які культури наразі уникатимуть?

 

 

Заміновані чи окуповані поля, нестача грошей, відсутність логістики та невідомість – таке сьогодення українських аграріїв. Проте, вітчизняні господарства практично не зупиняють роботу, а навчилися працювати в цих надреальних умовах. Звичайно, у розпал війни складно робити будь-які прогнози на новий агросезон. Наразі всі намагаються орієнтуватися на те, що буде в попиті за кордоном, якими є ціни на готову продукцію та насіння там.

 

ВИРОЩУВАННЯ СОНЯШНИКА

 

 

Через посуху в Європі очікується недобір врожаю соняшника, зокрема насіння та олії. Посівні площі цієї культури зменшили відразу кілька країн. Отже, для українського виробника буде вільна ніша. Ще один важливий аспект: вигідна логістика, адже насіння соняшника не так залежне від транспортування портами, можна обійтись наземним транспортуванням. Втім, під питанням скільки “безпечної” землі знайдеться для соняшника. Адже чимало соняшникових районів залишаються під окупацією.

 


Про технологію вирощування соняшника та його живлення мінеральними добривами читайте у нашому матеріалі.


 

ВИРОЩУВАННЯ РІПАКУ

 

 

За цією культурою помітна позитивна тенденція. На початок вересня озимого ріпаку засіяли понад 700 тис. гектарів. Очевидно, агрокомпанії роблять ставку на вирощування ріпаку для експорту. Ріпак потребує чіткого дотримання технології і є досить затратною культурою в плані живлення добривами.

 


Як підвищити врожайність ріпаку читайте тут.


 

ВИРОЩУВАННЯ КУКУРУДЗИ

 

 

За останніми прогнозами аналітиків, вирощування цієї культури вважається вигідним. Йдеться про кукурудзу на експорт. На світовий попит впливають знищені посіви кукурудзи у Франції, яка є чи не найбільшим її виробником у центральній Європі. Через посуху ціна кукурудзи ростиме надалі. Недобір врожаю у ЄС може стати для наших аграріїв шансом. Однак умови вирощування її є зараз досить затратними. Окрім дорогих насіння та добрив, досушування врожаю кукурудзи потребує додаткових грошових вкладень (дорогий газ). Тому незважаючи на світовий попит, чимало господарств просто відмовилися від її вирощування.

 

ВИРОЩУВАННЯ СОЇ

 

 

Багато господарств зосередяться на вирощуванні органічної сої. На неї вже кілька років поспіль є попит у Німеччині та інших країнах Євросоюзу. Хоча Європа активно збільшує посівні площі сої, попит на неї не зменшиться наразі. Це пов'язано з посухою та поганою врожайністю сої у США та Китаї. Соя, порівняно з іншими культурами, не така вибаглива щодо мінерального живлення, а отже суттєво економніша. Також її легше перевозити сухопутним транспортом. 

 


Як вирощувати сою розповідаємо у цій статті.


 

Інша сторона медалі

 

Уся ця ситуація невтішна для нас в глобальному вимірі. Є побоювання, що Україна може втратити свій статус зернової держави. Принаймні на певний час. Адже площа посівів, наприклад, пшениці падає кардинально. Чому українці відмовляються сіяти пшеницю? Все просто – допоки ситуація з портами залежить фактично від рішень ворогів, мало аграріїв готові вдруге переживати відсутність збуту свого врожаю. Крім того досі не всі експортували залишки минулорічного врожаю озимих.

Деякі аграрії кажуть, що нова стратегія виживання – це орієнтир на нішеві культури, тобто ті, які можна буде реалізувати в Україні. Тим не менш вже очевидно, що ця посівна кампанія буде більше про виживання, ніж про розвиток бізнесу. 

 

ЖИВЛЕННЯ

 

В умовах коли важлива кожна копійка, не варто нехтувати питанням якісного живлення культур. Чимало господарств шукають альтернативу дороговартісним міндобривам, мінімізують їх використання. Але повністю відмовитися від мінеральних добрив практично не можливо. Тому варто обирати дійсно якісне добриво, яке працюватиме на результат і не принесе шкоди землі. Саме таким є комплексне мінеральне добриво «Нітроамофоска-М». Воно має розкислюючу дію на грунт, легко засвоюється. А завдяки наявним у складі мікроелементам підсилює ефект головних поживних речовин азоту, фосфору та калію. Тобто, це користь для розвитку рослини та самого ґрунту. Одна гранула містить комплекс усіх необхідних корисних речовин. Незалежні дослідження показали, що «Нітроамофоска» збільшує врожайність до 70%.

 


Читайте також все про кислотність ґрунтів


 

Норми внесення:

 для озимих пшениці, ячменю = від 100 до 300 кг на 1 га

 соняшник = 150-400 кг на 1 га

соя = 200-400 кг на 1 га

Лінійка наших добрив має необмежений термін придатності, добриво не злежується та залишається розсипчастим. Це міндобриво виділяється високою якістю грануляції, тобто має рівномірну кількість поживних речовин. Крім того, залишає позитивну післядію на ґрунт. Підходить для вирощування більшості сільськогосподарських культур.

Актуальна ціна на міндобрива.

 

Читайте також: 

— Весняний посівний сезон: як українським аграріям збільшити врожайність

— Як визначити якість добрива?

— Транспортування та зберігання NPK-добрив від “Тетра-Агро”

— Органічні чи мінеральні добрива: які обрати?

урожай 2023 Україна
вирощування ріпаку 2023
вирощування кукурудзи 2023
вирощування сої 2023
вирощування соняшника 2023